Alljärgnevalt toob Ärileht ära Mertsina kommentaari lehele Soome riigireitingu alandamise kohta:

Juba käesoleva aasta aprillis muutis S&P Soome riigireitingu AAA stabiilse väljavaate negatiivseks, kuna nähti, et rahvastiku ja tööealise elanikkonna vähenemine koos majanduse tasakaalustamatusega ohustavad riigirahanduse kvaliteeti, eelkõige aga võivad kasvatada riigivõlga. Põhimõtteliselt olid nii Soome valitsus ise kui ka turud tasapisi sellega juba arvestanud, et reitingu alandamine tuleb (AA+ -le). Euroalal on AAA reitinguga jäänud nüüdseks järele vaid Saksamaa ja Luksemburg, samas, kui kõik teised Põhjamaad ja ka vanemad euroalavälised Euroopa riigid on jätkuvalt AAA reitinguga.

Kui varem kardeti, et Soome riigireitingu alandamine võib võla teenindamist võlakirjade võimaliku intresside tõusu tõttu kallimaks muuta, siis praegu on näha, et midagi sellist ei ole toimunud. Vaatamata Soome majanduse struktuursele nõrkusele on selle 10-aastaste riigivõlakirjade tootlus aasta algusest saadik langenud Saksamaaga ligikaudu samas tempos. Tõsi küll, riigivõlakirjade intressid on Saksamaal veidi madalamad, kuid see on nii olnud juba viimased 8 aastat.

Soome riigivõlg on tasapisi suurenemas ja see on juba jõudnud või jõuab peagi üle 60% SKP-st, mis on euroalal lubatud ülemine piir. Lisaks majanduse struktuursetele probleemidele raskendab lähiajal võla tagasimaksmist madal hinnakasv. Valitsus peab veel rohkem kokku hoidma, et vältida riigirahanduse edasist halvenemist. See pidurdab aga riigipoolsete investeeringute kasvu. Samas suurendatakse maksusid, palgakasv on aeglasem ning kuna tööealine elanikkond (15-64 a) väheneb, siis kasvab eratarbimine lähiaastatel väga vähe. Väiksem sisemajanduse nõudlus (tarbimine koos investeeringutega) vähendab impordivajadust. Eesti eksport Soome sellel aastal aga vähenenud ei ole (kui jätta arvestamata möödunud aasta jaanuaris laevadega tehtud suurtehingu mõju).

Vaatamata Soome majanduse viletsale seisule, jäi selle majanduslanguse põhi 2013.a. esimesse poolde ning positiivse stsenaariumi korral peaksid meie põhjanaabrid 3 aastat kestnud majanduslangusest järgmisel aastal napilt väljuma. Sellele vaatamata ootab Soomet ees väga madala kasvu periood või isegi stagnatsioon. Tuleks arvestada, et Soome peamistest kaubanduspartnerist on Venemaa majandus tõenäoliselt peagi languses ning Saksamaa kohta näitavad eelindikaatorid majanduskasvu aeglustumist, mis võib pidurdada Soome majanduskasvu taastumist.

Soome ekspordi konkurentsivõime on tublisti halvenenud tänu liiga kõrgele tõusnud tööjõukuludega ning samal ajal aeglasema tootlikkuse kasvuga. Eelmise aasta sügisel kokkulepitud madalam palgakasv ning viimastel kvartalitel tasapisi kasvanud tootlikkus ei ole ekspordi konkurentsivõimele veel positiivselt mõjunud. Pärast elektroonika ja paberitööstuse toodangu langust struktureerib Soome oma majandust ümber ning uute eksportkaupade ja –turgudele leidmine võtab veel aega.
See, kas ja millal Soome AAA riigireiting taastatakse sõltub sellest, kui kiiresti meie põhjanaabrid oma majanduse struktuuri korda saavad, majanduse tasakaalustavad ning riigirahanduse olukorra ja selle väljavaate paremaks muudavad.