Hiina sisemajanduse kogutoodang (SKT) kasvas kolmandas kvartalis aastataguse ajaga võrreldes 7,3 protsenti. See on kõige kesisem kasv alates 2009. aasta esimesest kvartalist.

Tulemus oli veidi parem kui analüütikute oodatud 7,2 protsenti, kuid jäi teise kvartali 7,5-protsendilisele kasvule alla.

Tööstustoodangu kasv ning valitsuse veendumuse, et tööturg jätkab stabiilselt, ei suutnud üles kaaluda fakti, et kinnisvarasektori prognoosid näitavad edasisest aeglustusemist ning analüütikud on eriarvamustel, kas majandust asutakse stimulatsioonimeetmete ning intressimäärade langetamisega kosutama, kirjutab Reuters.

Analüütik Andrew Polk tõdes Reutersile, et Hiinas toimuv on segadust tekitav. „Laenukasv on madalaim alates 2002. aastast. Kinnisvarainvesteeringud vähenevad ning tööstustoodang kasvab 8 protsenti kvartalis. „Kõige selle juures tundub mulle 7,3 protsenti liiga palju,“ kinnitas ta.

Täna avaldatud numbrid kinnitavad kartusi, et selle aasta kogukasv jääb oodatud 7,5 protsendi tasemest väiksemaks. See oleks esimene möödapanek alates 1999. aastast.

Riigijuht Li Keqiang on korduvalt kinnitanud, et valitsus on rahul ka prognoositust veidi väiksema kasvuga, sest majanduse struktuuri üritatakse muuta nii, et kasvu veaks rohkem sisemaine tarbimine kui eksport ja investeeringud. Li kinnitusel on valitsuse eesmärk tööhõive säilitamine, vältimaks sotsiaalseid rahutusi. Selle eesmärgi täitmiseks on tarvis 7,2-protsendilist majanduskasvu.