Eestlaste loodud start-up, virtuaalse proovikabiini teenust pakkuv Fits.me teatas täna uuest rahastusvoorust, millega riskiinvestorid süstisid ettevõttesse kõigepealt 4,2 miljonit eurot ning kokku plaanitakse investeerimisringis kaasata seitse miljonit eurot. Fits.me on alates ettevõtte loomisest ehk 2010. aastast kaasanud kokku ligi 13 miljonit eurot investorite raha, sellest osa ka EASi-ilt ja Smartcapilt. Selle järgi võiks teda pidada raha kaasamises üheks edukamaks Eesti idufirmaks. Samuti on ettevõttel alates kevadest uus tegevjuht, ameeriklane James Gambrell, kel on pikk tehnoloogia- ja tarkvarafirmade juhtimise kogemus.

Viimati juhtis ta tarkvaraettevõtte Atego väljaostu, aidates ettevõtte valdkonna globaalseks liidriks viia ja müüa 50 miljoni dollari eest USA tarkvaraettevõttele PTC ning teenides sellega ettevõtte varajastele investoritele kümnekordse kasumi. Fits.me looja ja senine juht Heikki Haldre on nüüdsest ettevõtte ärijuht. Teine asutaja Paul Pällin töötab firmas tehnoloogiajuhina.

Vastutab naha ja kõrvadega

Fits.me käekäik on aastate jooksul käinud üles-alla ja on eelkõige silma paistnud suure kahjumiga ning vähemalt sama suurte ja laiahaardeliste plaanidega. Idufirma tegevjuhina vastutab Gambrell ettevõtte tegevuse eest sõna otseses mõttes oma naha ja kõrvadega – ta on tänaseks firma suuruselt kolmas osanik, kes investeeris Fits.me-sse märkimisväärse osa seitsmest miljonist (konkreetset summat ta ei avalda). „Mu naine küsis mu käest, kas see on turvaline investeering. Vastasin pikemalt mõtlemata „ei", sest see mõjutaks mind kõvasti kui oma rahast ilma jääksin. Seega  olen ma firma juhina väga motiveeritud," nentis Gambrell optimistlikult.

Samas tunnistas ta, et nii kaua, kui tema firmat juhib, see kasumisse ei jõua. Eesmärk on kasumi teenimise asemel kasvada ja seitse miljonit kulub ennekõike kahjumi katmiseks.

Investeerimisringi ette valmistades pidi Gambrell seniste investoritega ka raskeid jutuajamisi pidama. Nimelt otsustati Fits.me senist väärtust alla hinnata (konkreetset summat jälle ei nimeta), sest seni oli ettevõtte väärtus paika pandud enne eelmist investeerimisringi 2013. aastal, kui kaasati 5,5 miljonit eurot, mis kavatseti kulutada „agressiivselt laienemiseks”.

Ei täitnud ootusi

Ka Gambrell tõdeb, et firma ei täitnud päriselt investorite ootusi ega olnud küllalt agressiivne. Väärtuse alandamine tähendab ühtlasi seda, et seni Fits.me-sse investeerinute osakaal kahaneb, ja seda ei soovi ükski investor. Et oma suurosaniku staatust säilitada ja firmat vee peal hoida, olidki senised Londoni ja Helsingi investorid sunnitud panuseid suurendama. 200 000 eurot lisas omalt poolt ka üks esimesi Eesti investoreid, Arengufondi investeerimisfond Smartcap, mis on tänaseks Fits.me-sse paigutanud 1,4 miljonit eurot.

Kas seda, et rahasüstiks ei leitud uusi investoreid, võib pidada ohu märgiks? Gambrelli sõnul firma väärtust just sellepärast korrigeeritigi, et tuleval aastal kaasata juba 10–15 miljonit ja seda ka uutelt investoritelt.