Lisaks on mehel diagnoositud ka sclerosis multiplex.
„Iroonia on selles, et ma ei saa ise enam ühtki enda arendatud seadet kasutada,“ tõdeb 44-aastane Niemelä Soome väljaandele Satakunnan Kansa.

Nimela tõdeb et, palju reisides kasutas ta suure kiirgustasemega tänaste nutitelefonide algset mudelit Nokia Communicatorit väga aktiivselt ehk päevad läbi ning isegi öösiti. Vähesed inimesed on saanud suurema kiirgusedoosi kui mina, lausus ta.

Esimesed sümptomid avaldusid mehel juba Nokias töötamise ajal. Hollywoodi filmiga sarnast elu ning karjääri nautinud Niemelä jaoks lõppes see 2007. aastal, mil tervis lõplikult alt vedas. Täna saab ta liikuda vaid kõnniraamiga. Ratastooli kasutamisest mees keeldub.

Niemelä sõnutsi on mobiiltelefonide kiirgus olnud Nokias salastatud teema. „Ettevõtte sees sellest ei räägitud. Töötajad isekeskis küll vahel arutlesid, kas kiiritusel ka mingeid mõjusid, kuid teemat ametlikult tõstatada ei soovinud keegi, sest see oleks tähendanud vallandamist,“ rääkis ta.

Niemelä on eriti mures laste mobiilikasutusharjumuste pärast. „Nendest asjadest on liiga kaua vaikitud. Ma loodan, et tulevikus võib oma hirmudest avalikult rääkida.“

Tampere ülikooli mobiilitehnoloogia riskijuhtimise teaduri Mikko Ahoneni sõnutsi on tõenäoline, et kiirgus ning sclerosis multiplex on omavahel seotud, kuigi seda on veel vähe uuritud. Tema arvates peaks muretsema ka DNA kahjustuste ning viljakusprobleemide pärast. Nii on Soomes Ahoneni sõnul just viimased pidevalt suurenenud ning ta imestab, miks selle põhjuste üle avalikult ei arutleta.