Forbes määrab naiste edukuse kindlaks vastavalt sellele, millised on olnud varasemate aastate tulemused. Kui ettevõte on töötanud kahjumiga, siis reastub see edetabeli alaosasse. Nii näiteks elas Siret Liivamägi juhitav ettevõte Orlen Eesti mullu üle 14-protsendise languse, mistõttu kukkus see eelmise aasta kõrgelt, 3. kohalt nüüd selle aasta edetabeli viimasele kohale.

Need ärinaised ja juhid, kes tegutsevad kahjumiga, on edetabelis välja vahetanud viis uustulnukat, kes on aasta jooksul oma äri kasvatanud. Nende hulgas on Selveri tegevjuht Kristi Lomp, kes asus oma ametikohale vaid aasta eest. Mullu ütles HR Factory turundusjuht Pille Seppar, et Eestis kasvab äris tegutsevate naiste osakaal.

1. Mare Kolsar (61)

Reval-Oili ja Proovikivi kaasomanik

• Nafta

Näib, et 2012. aastal alustatud töö turunduse, ümberbrändimise ja kaubamärgi tuntuse suurendamise nimel on vilja kandnud. Mare Kolsari ettevõte Reval-Oil, millest talle kuulub 33 protsenti, suutis aastaga käivet suurendada 55 protsenti. Ka teine täielikult talle kuuluv ettevõte Proovikivi on käivet kasvatanud enam kui 20 protsenti. Nende kogukäive on üle 200 miljoni euro.

2. Tiina Mõis (57)

Genteeli omanik

• Rahandus

Tiina Mõis on üks Hansapanga asutajaid ja ta investeeris panga müügist saadud raha uue ettevõtte Genteel asutamisse. See tegeleb aktsiatesse, võlakirjadesse ja kinnisvarasse investeerimisega. Mullu teenis tema ettevõte kaks miljonit eurot ja selle omakapital kasvas 4,3 protsenti ehk 25,8 miljoni euroni. Tal õnnestus oma äri hoida stabiilsena ja tänu sellele säilitas meie edetabelis sama koha, mis oli eelmisel aastal. Tiina ise valdab Genteeli investeerimisportfellidest pooli ning lisaks sellele on ta selliste firmade nagu Baltika, LHV Pank ja Nordecon juhatuse liige.

3. Galina Ignatenko (56)

Egna Tanko, Eesti Mereagentuuri ja Estmarine'i omanik

• Sadamaäri

Galina Ignatenko juhib koos kahe poja, Danili ja Alekseiga üht kõige suuremat ja vanemat sadamaäri. Eesti Mereagentuur loodi 1990.aastal ja see oli üks esimesi täielikult erakätes olevaid Eesti firmasid. Alguses juhtis seda Sergei Ignatenko, kuid pärast tema surma 2005. aastal võttis juhtimise üle tema naine Galina. Kahjumile vaatamata õnnestus tal mehe äri säilitada ja seda arendada. Praegu on suurim talle kuuluv ettevõte Egna Tanko, mis kasvatas mullu käivet 23 protsenti ehk 31 miljoni euroni, kasumit teenis aga 1,4 miljonit eurot. Galinale ei kuulu enam otseselt ettevõte ESTMA, mis on praegu ametlikult tema poja Danili oma. Kui see firma kuuluks endiselt Galinale, siis oleks ta edetabelis esikohal nagu mullu.

4. Eerika Vaikmäe-Koit (48)

SEB Panga juhatuse liige

• Pangandusäri

SEB Pank suutis mullu suurendada oma kapitali enam kui 10 protsendi võrra, hankides 775 miljonit eurot. Kuigi SEB Panga kapital on Swedbanki omast üle poole väiksem, töötab pank märkimisväärse kasumiga, mis on 73 miljonit eurot. Just see on võimaldanud Eerikal pääseda 4. kohale. Seejuures on ta viiest juhatuse liikmest ainus Eestist pärit naine.

5. Meeli Leeman (47)

Lenne omanik

• Lasterõivaste tootmine

Meeli Leeman alustas kodus töötava rätsepana, praegu juhib aga äri, mille käive on 23 miljonit eurot. Algusest peale on ettevõte peaaegu igal aastal kasvanud, välja arvatud ühel kriisiaastal. Mullu oli kasv üle 20 protsendi. Kuigi võib tunduda, et lasterõivaste õmblemine ei ole nii atraktiivne äri, soovitan veel kord mõelda. Kõigist edetabelis olevatest naistest on Meeli kasum kõige suurem. Mullu oli see peaaegu kuus miljonit eurot. Üks tema edu võtmeid oli otsus ise enam mitte rõivaid õmmelda. Seda teeb nüüd tema tellimusel mitu Eesti õmblusvabrikut, Lenne ise aga tegeleb kollektsioonide väljatöötamise ja uute turgude otsimisega. Sellesse tuleb nüüd eriti palju panustada, sest 60 protsenti toodangust ekspordib ettevõte Venemaale ja Ukrainasse. Kui 2008. aasta kriisi firma ei tunnetanud, siis nüüdne Vene-Ukraina konflikt avaldab Meeli sõnul ärile negatiivset mõju.

Materjal kuulub Forbes Eestile, www.forbes.ee

Materjali täismahus versiooni on võimalik lugeda FORBES Eesti oktoobrikuu numbrist.