Täielikult keelatakse alkoholi jaemüük kauplustes, mille sissepääs asub vähem kui 50 meetri kaugusel koolide või huvikoolide sissepääsust ning tõstetakse üldpinna minimaalset ruutmeetrite määra nende kaupluste suhtes, kus müüakse kangeid alkohoolseid jooke, vahendab Helsingin Sanomat.

Keeld jõustub järgmise aasta 8. märtsil, nädal pärast riigikogu valimisi ning kehtib esialgu pool aastat.
„Ma ei usu, et see eriti Tallinna turistide hulka mõjutab,“ arvas Tallinna abilinnapea Merike Martinson.

Turistid võivad endiselt osta alkoholi laevadelt ja lennujaamadest. Ühtlasi ei puuduta pühapäevane keeld hotelle.

Turistide alkoholi kättesaadavus ei olnud linnavalitsusele otsust tehas esmatähtis. „Meid huvitab eelkõige enda noorte tervis,“ selgitas Martinson.

Tallinna kesklinnas, eriti sadama läheduses, on palju alkoholikauplusi, mis on selgelt suunatud turistidele. Näiteks Super-Alko koduleht on osaliselt ka soome keeles, samuti on sadama läheduses asuva kaupluses mitmed sildid soome keeles. „Me mõtleme ka soomlaste tervisele,“ kommenteeris Tallinna linnapea Edgar Savisaar.

Super-Alko omaniku Riho Maureri sõnul alustavad nad linnaga läbirääkimisi, kuidas kauplus saaks endiselt turiste teenindada. „Kui vaja, siis viime nad Tallinna piiridest välja,“ rääkis Maurer. „Ükskõik mis suunda sadamast vaadata, siis tuleb Tallinna piir umbes kümne kilomeetri pärast.“

Maurerile kuulub Tallinnast väljaspool 30 kauplust. Sadama-alal asuva nelja Super-Alko klientidest 95 protsenti on turistid.

Kolmandik Super-Alko tellimusi tehakse internetis. Seda pühapäevane keeld ei mõjuta.