Libedusvaldkonna asjatundja Erki Tiivase sõnul on sise- ja välistreppide turvalisemaks muutmise jaoks olemas erinevad lahendused. “Tihti arvatakse, et ainus võimalus on kleepida trepile liivapaberit meenutavad karedad teibiribad. Tegelikult on need aga mõeldud kasutamiseks ainult kas välitingimustes või suuremat haakuvust nõudvatel sisetreppidel,” kummutab ta ühe levinud väärarusaama. Samuti on Tiivase sõnul paljude klientide jaoks probleemiks teipide visuaalne pool — turvaline küll, kuid paljude jaoks mitte just kõige ilusam lahendus.

Sisetreppide jaoks on olemas erilise pinnamustri ja koostisega libisemiskindlad teibid, mida on hõlbus puhastada ning mis ei lõhu jalgu ega sokke. “Need on peaaegu nähtamatud, kuid teevad oma töö väga hästi ära,” on Tiivas veendunud.

Välistreppidel ning väga suurt haardevõimet nõudvatel sisetreppidel on karedatest teipidest märksa kindlamad klaasfiibrist trepininad, mille keraamilise puruga pinnakate pakub tõhusaimat libisemiskindlust ning kestab Tiivase hinnangul lausa aastakümneid.

Kuna libisemine ja komistamine on kõige sagedasemad tööõnnetuse põhjused, siis sellest tulenevalt keskendubki Tööinspektsiooni novembrikuus alanud teavituskampaania „Kukkumist tagasi ei pööra!” libisemisest ja komistamisest põhjustatud tööõnnetuste ennetamisele.

Uuri lähemalt, mida libisemise ja komistamise ennetamiseks ette võtta Tööelu portaalist.

Jaga
Kommentaarid