Läbi tuleks mõelda, kas igapäevaseks töökohal liikumiseks sobivad paremini turvajalanõud, kingad või plätud. Lisaks on olemas ka erinevad libisemisvastased tallad või spetsiaalsed jalanõud, mis aitavad libisemisohtu vähendada.
Tööõnnetuste raporteid uurides selgub, et nii mõnigi kord on õnnetuse põhjustanud valesti valitud või katkine jalats.

Mõned näited:

  • Kannatanu kukkus libeduse tõttu kliendi territooriumil. Tööandja on töötajale väljastanud libedal liikumiseks jalatsite taldade alla kinnitatavad turvanaelikud, kuid õnnetuse toimumise hetkel kannatanu neid ei kasutanud.
  • Kannatanu jalanõu talla lahtine ots jäi põrandale kinnitatud metall-liistu külge. Selle tagajärjel ta kukkus ja vigastas vasaku käe küünarnukki.
  • Töökohale valgub vahel pesudetailidelt vett ning seda kuivatakse regulaarselt. Samuti on töötajatele ostetud libisemist vähendava tallaga jalatsid. Antud töötaja eiras tööandja korraldust õigeid jalatseid kasutada ning ka õnnetuse hetkel kandis hoopis rannaplätusid, mis osutusid libedaks ning tagajärjeks oli kukkumine.

Tööinspektsiooni novembrikuus alanud teavituskampaania „Kukkumist tagasi ei pööra!” keskendub libisemisest ja komistamisest põhjustatud tööõnnetuste ennetamisele.

Uuri lähemalt Tööelu portaalist.

Jaga
Kommentaarid