Mitmed Vene suurettevõtted ja pangad nagu näiteks Venemaa suuruselt teine pank VTB ja suurim naftatootja Rosneft on üritanud pärast USA ja ELi sanktsioonide kehtestamist leida teed Ida finantsturgudele. Reutersi Vene pangandusallika sõnul põrkuvad Vene ettevõtjad aga raskustele, püüdes leida advokaate, kindlustsuandjaid või börse, kes neid jutule võtaksid ja potentsiaalseid tehinguid teoks teha aitaksid.

„Me võiksime muidugi leida ettevõtted, mis ei ole registreeritud riikides, kus Vene vastased sanktsioonid heaks on kiidetud, aga see võtab palju aega ja energiat,“ ütles Reutersile ühe Vene suurettevõtte esindaja, kes teema tundlikkuse tõttu anonüümsust palus.

Lisaks probleemidele paberimajandusega ei tunnista sanktsioneeritud äriühinguid ja panku ka kaks suurimat rahvusvahelist väärtpaberidepositooriumit Euroclear ja Clearstream.

„Kes tahaks selliste piirangutega väärtpabereid osta?“ põhjendas pangandusallikas.

„Cleartstream ei tunnista väärtpabereid, mille tingimused on vastuolus ELi või USA sanktsioonidega, selliste väärtpaberitega ei saa Deutsche Börse Group kaubelda ega arveldada,“ teatas Clearstream.
Euroclearile lähedalseisev allikas kinnitas, et Euroclear ei paku eurovõlakirjadega arveldamise teenuseid sanktsioneeritud Vene ettevõtetele.

Advokaadibüroo Goltsblat BLP partner Oleg Hohlov nentis, et sanktsioonide alla langenud Vene ettevõtetel kulub olukorraga kohanemiseks vähemalt neli-viis kuud ja suuri tehinguid Aasia finantsturult neil oodata ei ole.