Medicine Estonia esimene projektiperiood lõppeb sel aastal. Kahe tegutsemisaasta jooksul on läbi viidud edukaid projekte ja huvi klastri tegevuse vastu aina kasvab, seetõttu on klastri juhatuse liikme, Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse esimehe Tõnis Alliku sõnul plaanis tegevust jätkata ka uuel aastal. „Tegevuse jätkamisel on klastril kindlasti oluline panustada ka arendustegevustesse. Tänaseks teame palju paremini, millised on välispartnerite ootused meie teenuste osas ja parandust vajavaid teemasid on mitmeid. Oleme teadlikud, et meil on vaja koolitada inimesi ja disainida konkreetseid teenuseid sihtturu spetsiifilistest vajadustest lähtuvalt. Arendustegevustes on plaanis senisest rohkem teha koostööd Eesti ülikoolide ja teadlastega,“ sõnab Allik.

Klastri juhatusse kuuluv Ida-Tallinna Keskhaigla turundusosakonna juhataja Inge Suder lisab, et klaster on aktiivselt tegutsenud erinevatel välisturgudel ja tänaseks on selge, et Eesti meditsiinisektori teenustel on tugev ekspordipotentsiaal. “Sügisel klastri liikmete seas läbi viidud uuring näitas, et liikmete teenuste eksport Soome ja Venemaale kasvab käesoleval aastal 2013. aastaga võrreldes vähemalt 20%. See tähendab, et meid on välisturgudel märgatud ja klastri liikmete teenused on konkurentsivõimelised. Kuna turundus- ja müügitegevus väljapool Eestit nõuab aga järjepidevat tegutsemist, on vaja jätkata üheskoos panustamist,” selgitas Suder.

 Sellest tulenevalt ongi enamus klastri partnereid otsustanud klastri tegevusega edasi liikuda ning esitada EASile uus rahastamistaotlus. Klastriga liitumise soovi on avaldanud ka mitmed uued meditsiinisektori teenusepakkujad ning Inge Suderi sõnul on uued huvilised teretulnud.

Medicine Estonia juhatuse liige Dr Niine Nahakliiniku juht Raul Niin lisab, et uue rahastuse taotlemise käigus täiendatakse ka klastri strateegiat. „Hetkel on toimumas strateegiakoosolekud ning taotlus esitatakse EASile jaanuari lõpus.“

 Lisaks peab Niin jätkamise puhul oluliseks, et kõik klastri liikmed saaksid projektist kasu. „See tähendab nii tihedat koostööd kui ka kõikide liikmete konkreetsete huvide täpset kaardistamist. See tegevus praegu just käibki,“ sõnab Niin.

Medicine Estonia ülesanne on turundada oma liikmete teenuseid sihtturgudel ja luua Eesti teenusepakkujatest kutsuv kuvand. Klaster teeb oma liikmete teenuseid tutvustavaid turundusüritusi, korraldab konverentse ja kohtumisi potentsiaalsete koostööpartneritega, osaleb messidel ja konverentsidel. Samuti on klastri ülesanne aidata oma liikmetel tõsta rahvusvahelist konkurentsivõimet ja luua liikmetele kontaktvõrgustik.