Otsus puudutab ligi 200 kontsernis töötavat inimest, kuigi ei tähenda kõikide inimest koondamist, teatas ettevõte.

VKG põlevkivi ümbertöötlemisvabrikute tööde rentaablust mõjutab nii tooraine hind kui ka valmistoodangu hinda mõjutav nafta hind. Eesti Energia Kaevandustelt sisseostetava põlevkivi hind on täna 2, 5 korda suurem kui ta oli samasuguse nafta hinna juures 2009 aastal," kommenteeris ostust VKG juhatuse esimees Priit Rohumaa.

"Sellise hinna juures ei kata müügist saadud raha isegi õlitootmise muutuvkulusid. Sellises olukorras oleme sunnitud sulgema kaks VKG Kiviter tüüpi õlivabrikut. Riigi maksutulule on taolise vabrikute sulgemise otsuse mõju ligikaudu 15 miljonit eurot," lisas ta.

Paradoksaalne on Rohumaa sõnul seejuures see, et nad ei saa vabrikuid varustada enda VKG kaevandusest, sest riik on piiranud nende kaevemahu 2,7 miljoni tonniga. "Seejuures soovitatakse, et ostaksime sisse kallist kivi Eesti Energiast. Kokkuvõttes kaotavad lihtsad inimesed ja riigi kõik kodanikud," kommenteeris ta.

Hetkel ei ole veel teada, mitu inimest saavad koondamisteated. Täpsed numbrid selguvad paari nädala jooksul, kui ettevõtte juhtkond vaatab üle võimalused leida koondatavatele töötajatele rakendust muudes tootmisüksustes.

VKG on Eesti suurim põlevkivi ümbertöötlemisettevõte. Kontsern annab tööd rohkem üle 2300 inimesele. 

Ettevõtte valduses on oma kaevandus, viis põlevkivi ümbertöötlemisvabrikut ning oma transpordi-, montaaži- ning energeetikaettevõte.