Ettevõtted saavad seega ühe aasta lisaaega, et viia oma arveldussüsteemid vastavusse uute nõuetega. Ilma uuenduseta peaks ettevõtted pärast üleminekuperioodi edastama makseid panka ükshaaval, teatas keskpank.

Selle aasta 1. veebruaril võeti Eestis kasutusele üleeuroopalised maksetingimused ning muudatuste juurutamiseks jäi kehtima üleminekuperiood 1. veebruarini 2015. 

Uuele standardile on üle läinud 53 protsenti pankade klientidest, kelle teevad umbes poole maksete koguarvust.

„Kuigi suur osa ettevõtteid on tänaseks uued standardid juba edukalt kasutusele võtnud, on pankadel veel siiski palju massmakseid edastavaid kliente, kes vajavad muudatuste lõplikuks elluviimiseks rohkem aega. Täna maksekeskkonna foorumil otsustasime seetõttu pikendada üleminekuperioodi ühe aasta võrra. Kõik ettevõtted ja asutused peavad seega maksete uue standardi võtma kasutusele hiljemalt 1. veebruariks 2016," selgitas Eesti panga asepresident Madis Müller.

"Üleminekuperioodi rohkem pikendada ei saa ja paneme kõigile ettevõtjatele südamele, et kõik vajalikud muudatused peavad kindlasti eeloleva aasta jooksul saama tehtud,“ lisas ta.

Muudatus puudutab eelkõige suuremaid ettevõtteid, kes edastavad panka massmakseid ja peavad oma infosüsteemid viima vastavusse uue standardiga. Eestis tegutsevatest pankadest pakub massmaksete teenust kümme panka. 

Massmakseid teevad kokku 6599 klienti, kellest 3113 kasutab vana ja 3486 uut formaati.

Eraisikute jaoks tegid pangad vajalikud muudatused ise ära ja senine riigisisene kontonumber muutus automaatselt rahvusvaheliseks kontonumbriks. Kui üleminekuperiood lõppeb, siis peavad eraisikud hakkama kasutama ainult rahvusvahelist kontonumbrit. Alates 2016. aasta veebruarist seega enam senise riigisisese kontonumbriga makset teha ei saa.