Zuzana Smidova OECDst tõdes tänasel Euroopa Komisjoni korraldatud konverentsil, et Balti riikides kerkis töötus kriisi ajal, kuid langeb praegu kiiresti, mis annab tunnistust paindlikust tööjõuturust. Samas on probleemiks struktuurne tööpuudus.

Seetõttu tulebki toetada inimeste ümberõpet, tööotsinguid ning tööturule naasmist. Smidova märkis, et avaliku sektori kulutused töötu kohta on Eestis väga madalad ning seda tuleks kindlasti parandada. „Tuleb mõelda sellele mida teha, et kaua tööjõuturult eemal olnud inimesed tagasi tuua,“ rääkis ta.

Teiseks tuleks Smidova sõnul maksusüsteemi efektiivsemaks muuta. Lisaks ettevõtete peale mõtlemisele tuleks keskenduda ka teistele. Näiteks sotsiaalmaks on väga kõrge. „Ei ole siis imestada, et inimesed lähevad olukorra kehvemaks muutudes mujale. Eesti maksudest moodustab sotsiaalkindlustusmaks tema sõnul 37 protsenti, varamaksud aga vaid protsendi. Ehk osakaalud on paigast ära.

Kolmandaks tuleks tähelepanu pöörata infrastruktuurile ehk teede kvaliteedile, sadamatele ning energiaühendustele. Lisaks energiaturu regulatsioonidele, eriti mis puudutab Eestis soojusenergiat.