Kui olin värskele Ukraina majandusministrile saatnud inglisekeelse e-kirja mõne küsimuse ja intervjuusooviga, sain vastuse puhtas eesti keeles. „Ma helistan teile homme tagasi. Aitäh! Aivaras.” Mõistan, et 45 miljoni elanikuga riigis, kus paljud praegused probleemid on alguse saanud just sellest, et majandus ei toimi, ja korruptsioonist, on just majandusministeeriumil ehk tähtsaimgi roll Ukraina käekäigu õigele teele pööramisel. Seega pole suurt lootust, et Ukraina värske valitsuse leedukast ministrihärra Aivaras Abromavičius mulle tõepoolest ise tagasi helistama hakkab.

Siiski, juba järgmisel päeval meenutas minister telefonis – küll inglise keeles – Eestis elatud aegu ja poetas sekka eestlastest tuttavate nimesid nagu Sõõrumaa, Lõhmus ja Raasuke. Tänasesse päeva tulles rõhutas 38-aastane Abromavičius mitu korda, et praeguse Ukraina valitsuse näol on tegemist kõige noorema, kõrgemalt harituma ja enim võõrkeeli rääkiva kabinetiga riigi ajaloos, kes on kiiresti valmis tegema reforme ja kellel on president Petro Porošenko täielik toetus.

„Keskmine Ukraina ministri ametiaeg on napilt 11 kuud. Ma tean väga hästi, et rahvas ootab minult ja kogu valitsuselt käegakatsutavaid muutusi paari kuuga. Keegi ei oota 11 kuud, peame tegutsema palju kiiremini. Peame juurima välja korruptsiooni ulatuslike piirangute tühistamisega, tegema läbipaistvaks nii riigihanked kui ka riigiettevõtted igas majandusvaldkonnas,” loetles Abromavičius põhimõttelisi muudatusi, mis on tarvis kiiresti teha.

Siiani kandis Abromavičius investeerimispankuri tiitlit, olles East Capitali investeerimisfondi partner. Varasemates intervjuudes on ta mõista andnud, et tänu edukale karjäärile pole tal vaja muretseda ka kehva ministripalga pärast. Abromavičiuse karjäärile on aga aluse pannud hoopis eestlastest Hansapanga loojad.