Londoni konsultatsioonifirma Energy Aspects hinnangul muutub enam kui 12 protsenti maailma naftatootmisest majanduslikult mõttetuks, kui olemasolevad projektid praeguste hindade juures heaks kiita, kirjutab Briti majandusleht Financial Times.

Kõike suurema löögi all on Kanada naftaliivad, kus tasuvuspiir on hinnatasemel 80 dollarit barrelist. USAs on see 76 dollari tasemel. Lisaks on löögi all ka Brasiilia süvamere projektid (75 dollarit barrelist) ja Mehhiko projektid, kus piir jookseb 70 dollari juurest.

Ühegi projekti tulevik ei paista kena, sest uues tootmisvõimsused peaksid avanema paari järgmise aasta jooksul. Lõviosa sellest on kallis toodang, mis on viimaste aastate jooksul ainult kallimaks muutunud.

70 dollari tasemel hinna juures on 2016. aastaks planeeritud tootmisest vähemalt 1,5 miljonit barrelit päevas löögi all, tõdeb Energy Aspects. Aasta hilisemaks, 2017. aastaks paanitud projektidest on löögi all vähemalt 1 miljon barrelit päevas. 2018. aasta kohta käiv number ei ole praegu selge.

Juba heakskiidu saanud ning rahastatud projektides on pilt erinev.
Nende projektide sulgemiseks on tarvis oluliselt suuremat naftahinna langust.

Kuid uute projektide planeerimine ning arendus võib edasi lükkuda, peatuda või need võivad ka täiesti ära jääda, olenevalt sellest, millise rahastuse operaatorid on saanud ning millist tootlust nad oma investeeringult ootavad.