Kredex Krediidikindlustuse juhatuse esimehe Meelis Tambla sõnul on nad kindlustanud ligi 3000 välisfirma maksed Eesti eksportijatele ligi 60 riigis.
“Välisturgudel on võimalikele ostjatele pikema maksetähtaja või täiendava rahastamisvõimaluse pakkumine väga oluline. See loob mahukamate välisprojektide puhul ettevõtjatele võimaluse projekti edukalt ellu viia,“ lisas Tambla Tallinnas toimunud rahvusvahelisel ekspordi rahastamise konverentsil.

Eesti suurimad ekspordipartnerid olid 2014. aasta esimesel üheksal kuul naaberriigid Rootsi, Soome, Venemaa ja Läti. Väljapoole Euroopat eksportisid Eesti ettevõtted ainult 10% oma kaupadest ja teenustest.

Eesti ettevõtte Ecomet Invest juhi Avo Kaasiku sõnul on neil riiklikest ekspordi rahastamise võimalustest selgelt kasu olnud. “Meie suur, ligi 34 miljoni eurone investeerimisprojekt Venemaal Slantsõs vajas üsna keerukat finantseerimismudelit ning Kredex Krediidikindlustusel oli selle mudeli toimimises oma oluline roll. Soovitan Eesti eksportööridel julgemalt nende poole pöörduda, kui natuke keerukam eksporditehing käsil on,” julgustas Kaasik konverentsil osalenud ettevõtjaid.

Soome riikliku ekspordi finantseerimise agentuuri Finnvera asepresidendi Topi Vesteri sõnul on riigi poolt pakutavad ekspordigarantiid olulised just praeguses keerulises globaalses majandusolukorras. “2007-2008 oli meil isegi arutluse all, kas Soomes on üldse vaja riikliku ekspordi garanteerimist ja finantseerimist, sest turg toimis nii hästi. Siis algas ülemaailmne rahanduskriis, olukord finantsturgudel muutus hetkega ja meie tegevusmahud kasvasid kordades,” lisas Vester.

Soome suure börsiettevõtte Konecranes ekspordi finantseerimise juht Matti Malminen ütles, et neil on mitmeid juhtumeid, kus kaugematel turgudel, nagu näiteks Indoneesias ja Mosambiigis, poleks nad ilma riikliku ekspordigarantiideta äritehinguteni jõudnud. “Riiklikud garantiid on eksporditehingute finantseerimise töövahendid, mida peavad kõik väliskaubandusega tegelevad ettevõtted tundma. Ilma nendeta on uutel turgudel väga keeruline edukalt tegutseda,” selgitas Malminen.