Riik soovib, et ettevõtted oleksid tootlikumad ja suurendaksid lisandväärtust. Samas leiavad ettevõtjad, et riigil puudub poliitiline tahe nendega riske jagada. Alustav või kiirelt kasvav ettevõte vajab sageli laenutuge, kuid see võib tagatiste puudumise tõttu saamata jääda. Kredex riigi esindajana annab laenukäenduse, kuid selle tingimused sõltuvad riskitasemest. Seda põhjusel, et riik Kredexi tegevust ei finantseeri ja asutus peab ennast ise ära majandama.

Rõivatootja AS Year alustas tootmist allhankijana, kuid nüüdseks on loonud ühe Baltimaade edukaima meestebrändi. Firma juht Raivo Holm rääkis, et kui allhanke firmad hakkavad üle minema omatoodangule, siis kasvab hüppeliselt raha vajaduse maht. „Allhanke puhul on maksetähtajad lühikesed ja toorme rahastab sageli tellija. Kui omatoodangu maht on suur, siis ei pruugi piisata firma olemasoleva vara väärtusest tellimuse mahu rahastamiseks,” märkis ta. Year on laenu võtnud nii Eestis kui ka Soomes ja on olnud mõlemas riigis laenukäendajate Kredexi ja Finnvera ehk Kera klient.

Loe edasi, miks pole ettevõtjad rahul Kredexi toimimispõhimõtetega ning kuidas planeerib riik tagatiste kättesaadavust parandada.