Kuna prügila on lubadeta koldetuhka ladestanud, kuid ei ole selle eest riigile sentigi saastetasu maksnud, siis peatas keskkonnainspektsioon pärast Ärilehe kolmapäevast artiklit prügila maksupettuse.

Eesti Energia on 2013. aasta jaanuarist kuni 2. detsembrini andnud Tallinna prügilale üle ca 95 000 tonni tuha. Kui prügila oleks selle eest ladestamistasu maksnud, ulatuks saastetasu summa üle kahe miljoni euro.

"Keskkonnainspektsioon peatas 11. detsembril Tallinna prügilas vanandatud koldetuha vedamise nõlvadele ja alustas seoses loata tegevusega väärteomenetlust. Suusõnaline korraldus tegevuse peatamiseks anti 10. detsembril," rõhutas keskkonnaministeeriumi Berit-Helena Lamp.

Prügila rikkumine seisnes keskkonnaministeeriumi esindaja väitel selles, et alustati vanandatud tuha taaskasutamist sulgemisprojektis toodud viisil, kuid loa muudatuse menetlus, mis annaks õiguse neid sulgemistöid tegema hakata, on veel keskkonnaametis pooleli.

"Prügila sulgemisprojekti järgi on elektrijaama koldetuhka lubatud kasutada ladestusala servade katmisel, kuid seda alles pärast kompleksloas vastava muudatuse tegemist. Kuna praeguseks seda muudatust veel tehtud ei ole, on tegu koldetuha loata taaskasutamisega," nentis ministeeriumi esindaja.

Keskkonnaameti - see amet peaks Eestis saastetasusid nõudma ja kokku koguma - pressiesindaja Annika Remmel lisas, et keskkonnaamet on olnud tihedas suhtluses keskkonnainspektsiooniga (KKI) seoses prügilas toimuva tegevusega.

"Pärast KKI menetluse tulemuste selgumist saame astuda edasisi samme. Keskkonnatasude osas oleme kontrollinud ja kontrollimas esitatud väiteid, samas tulevikus võimalik menetlus seoses keskkonnatasudega kvalifitseerub ilmselt maksusaladuseks - st info avaldamise osas laienevad sellele teatavad piirangud. Samas on ka siin otsene sõltuvus KKI järelevalvemenetlusest ja deklaratsioonide esitamise tähtajaga," rääkis Remmel.

9. detsembril esitas Tallinna prügila taotluse keskkonnakompleksloa muutmise menetluse jätkamiseks. "See saab olema ühtlasi aluseks, mille põhjal jätkata kompleksloa muutmise menetlust," lisas Remmel.