„Iga kaotatud päev teeb ehituse valmimise üha ebatõenäolisemaks. Töötame praegu erinevate alternatiividega. Kaalume võimalust, et minna eelläbirääkimistesse kohapeal valmisolevate ehitajatega, et kindlasti ehitus valmis saada. Töötame kõvasti, aga olukord on keeruline,“ tõdes Kuningas.

„Tõepoolest, kogu protsess on veninud tänaseks nii kaugele, et kui ehitus saaks alustada alles jaanuari lõpus, kui kohtuvaidlused lõppevad, siis me paviljoni õigeks ajaks valmis ei saa,“ EASi juhatuse esimees Hanno Tomberg.

„Seetõttu oleme asunud täna tegutsema, et Expo ehitusplatsil täna juba tegutsevate firmade seast leida võimalik partner. Selleks me soovime kasutada välja kuulutamata läbirääkimistega hankemenetlust. Tõsi, seda me saame teha ainult juhul, kui on ilmnenud erakorralised asjaolud,“ lisas ta.

Tombergi sõnul on projekti juures lahendamata paarkümmend tähelepanekut, mille on esitanud Expo meeskond, pluss vaidlustusega seotud ajakriitilisuse tõttu võiks see kvalifitseeruda juhtumiks, kus hankemenetlust muudetakse. „Teavitasime täna hommikul rahandusministeeriumit, et me sooviksime seda õigust kasutada,“ lisas EASi juht.

Ettevõte E&G vaidlustuse põhjuseks on enda kvalifitseerimata jätmine antud hankes. Seda põhjusel, et firma esitas hankepakkumiste tähtajaks referentsid, mis ei vastanud hanketingimuste nõuetele. „Me soovisime referentse, mis oleks 2009. aastast kuni käesoleva ajani, kuid meile esitati referentsid, mis olid aastatest 2002 kuni 2006, “ selgitas Tomberg.

„Kuna vaidlus võib venida, oleme arutanud MKMiga, et võiksime seal osaleda väiksemas mahus või osaleda koos teiste riikidega nn kobarpaviljonis, mille teemaks on põllumajandus, kuid täna me leiame, et see ei teeniks seda eesmärki, mis valitsus 2012. aasta lõpus püstitas, kui ta otsustas Expole minna. Seetõttu meie variandid on, kas minna oma paviljoniga või loobuda,“ ütles Tomberg.

Kui Eesti Expol osaleda ei saa, siis tänaseks tehtud kulutuste kogukahju on 1,1 miljonit eurot. Senised kulutused on läinud projekti ettevalmistustöödeks, näiteks on tasutud ehitusprojekti eest.

„Projekt on kestnud 2013. aasta algusest ja oleme tellinud vundamenditööd Itaaliast. Samuti on palgatud projekti inimesed, kes on saanud töötasu, reisikulud – kõik, mis on vajalik ühe projekti ettevalmistamiseks,“ selgitas Expo 2015 projektijuht Andres Kask.