Venemaa 20 rikkaimat inimest kaotasid sel nädalal 10 miljardit dollarit, kui Venemaa keskpank tõstis intressimäära 17% varasemalt 10,5%-lt, võitlemaks Lääne sanktsioonidega, kirjutas Bloomberg kolmapäeval. Vene keskpangale oli baasintressimäära järsu tõusu otsus juba kuues kord tänavu rubla kaitseks intressimäärasid tõsta.

Rubla on hiljuti olnud raskes languses. Selle üheks põhjuseks on naftahinna langus, mis üle poole oma riigi eelarvest gaasi- ja naftatööstuselt teenivale Venemaale suurt peavalu tekitab.

Selle aasta jooksul on Venemaa rikkad kaotanud enam kui 50 miljardit. Hinnanguliselt ulatub nende vara aga kuni 141,7 miljardi euroni. Soome üks tuntumaid Venemaa eksperte, majandusprofessor Pekka Sutela rääkis ajalehele Ilta Sanomat, et Vene rikastel on võimalik oma vara kaitsta kaht moodi: mitte hoida kogu vara ühes kohas & võimalusel hoida tulud ja kulud samas valuutas. „Naftast ning maagaasist rikastunud on aga praegu kõige haavatavamad,“ lisas Sutela, kelle sõnul säästab neid siiski tõsiasi, et enamasti on nende väljaminekud rublades, kuid sissetulekud dollarites.

Kõige otsesem mõju Venemaa ülirikastele on aga riigi aktsiaturu kukkumisel. Näiteks Ališher Usmanov omab 20% MegaFoni aktsiatest ning aktsia hind on aastaga kukkunud 60%.  Tema enda varandus on kahanenud 25%.  Samuti kaotas ta hiljuti Venemaa rikkaima inimese tiitli.

Nimekiri viiest suurimast kaotajast (võrdlus 1. novembri seisuga):

Vladimir Lisin

Novembris: 16,3 miljardit

Täna: 7 miljardit (kukkumine 57%)

 Vagit Alekperov

Novembris: 14 miljardit

Täna: 6,7 miljardit (kukkumine 52%)

Leonid Mihhelson

Novembris: 16,3 miljardit

Täna: 9,2 miljardit (kukkumine 43%)

Sergei Galitski

November: 13,4 miljardit

Täna: 8,1 miljardit (kukkumine 39,5%)

Viktor Vekselberg

November: 17,6 miljardit

Täna: 13,6 miljardit (kukkumine 22%)