„Mulle ei anta autot kätte, kuigi selle eest on tasutud 100 protsenti hinnast ja auto on salongis olemas. Kia keskuses räägitakse, et tootja peatas teadmata ajaks auto tehniliste dokumentide väljastamise,“ rääkis ajalehele üks allikas.

Ajalehe allikate teatel ei ole tegemist üksikjuhtumiga. Üks Kia edasimüüjatest rääkis, et autotootja ei võta enam edasimüüjate käest vastu raha, mille tellijad on autode eest maksnud.

Kia esindaja Venemaal Kia Motors Rus saatis kõikidele edasimüüjatele kirja, milles teatakse, et ainuke mudel, mille eest on lubatud veel raha vastu võtta, on Kia Rio. Kommersanti allikate sõnul ei väljastata autodokumente sõidukitele, mille eest on täishind ära makstud, alates 15.-16. detsembrist, mil rubla kurss läks vabalangusesse.

Mitmed edasimüüjad on teatanud, et Kia sõidukite eest ei ole võimalik 100-protsendilist makset teha, vastu võetakse vaid sissemakseid, kusjuures see, milliseks kujuneb auto lõplik hind rublades, ei ole sissemakse tegemise hetkel teada. Kia Motors Rus teatas, et kui edasimüüja ei saa mingil põhjusel anda kliendile kätte väljaostetud autot, on kliendil õigus raha tagasi saada.

Allikad oletavad, et Kia Motors Rus loodab selle peale, et ostjad täpselt nii teevadki ja hiljem saavad nad autod maha müüa kõrgema hinnaga, milles on juba arvestatud rubla devalveerumist.

Enne Kiat peatasid oma sõidukite müügi juba Audi, GM ja Jaguar Land Rover. Ettevõtted teatasid, et taastavad müügi pärast seda, kui olukord Venemaal stabiliseerub.