„Kui Euroopa Liidus on keskmised väljamüügihinnad langenud isegi kuni 28 protsenti, siis Eestis mitte. Pigem on keskmised jaehinnad TNS Emori andmetel hoopis tõusnud,“ kommenteeris põllumajandusministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand.

Eesti piimatööstused tootsid tänavu üheksa kuuga 172 200 tonni piimatooteid koguvääringus 308,3 miljonit eurot. Perioodi kogukasum oli 13,4 miljonit eurot.

„Pärast Venemaa poolt Euroopa Liidu toidukaupadele kehtestatud sisseveokeeldu on piimatööstuste toodangu kasv hakanud pidurduma. Üheksa kuu toodang oli küll eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 2,6 protsenti suurem, kuid see tuleb aasta esimese poole toodangu arvelt,“ lisas Kand.

Piimatööstuste müügitulu oli kolme kvartali peale kokku 308,3 miljonit eurot, võrreldes 2013. aasta sama perioodiga on kasv 5,7 protsenti, kogukulud 294,9 miljonit eurot ( kasv 4,5 protsenti) ja kogukasum esialgsetel andmetel 13,4 miljonit eurot, mida on võrreldes eelmise aastaga tervelt 40,2 protsenti enam.

„Piimatööstuse aktiivse ning kasvava ekspordi tulemusena ei olnud, mida kolmanda kvartali lõpuks Venemaa embargo kogukasumile veel mõju
avaldanud,“ selgitas Kand.

Piima- ja piimatoodete ekspordikäive oli statistikaameti esialgsetel andmetel 2014. aasta üheksa kuuga 163 miljonit eurot, võrreldes aasta varasemaga oli kasv 16,9 protsenti.

Statistikaameti andmetel tegeles 2014. aasta kolmanda kvartali lõpus Eestis piimatöötlemisega 21 ettevõtet, kus töötas kokku 2047 inimest.