Sarnaselt Eestiga, kus eurole ülemineku hetkel võtsid Siim Kallas, Andrus Ansip ja Jürgen Ligi Estonia ooperimaja seinale paigaldatud rahaautomaadist esimesed eurod, korraldatakse samasugune tseremoonia homme ka Vilniuses, Gediminase prospekti alguses. Maja nr 2 seinast võtavad Leedu ja Läti ministrid eesotsas peaministriga ja Eesti peaminister Taavi Rõivas välja esimesed eurod.

Euro tulekust annab linnarahvale märku ka samal tänaval asuva Leedu keskpanga peaukse kohal asuv kell, mis loeb päev, tunde ja minuteid euro tulekuni.

Siinkirjutaja vaatas täna õhtul ka Leedu avalik-õigusliku televisiooni (Eesti vaste oleks ETV - toim.) peamist uudistesaadet. Ka seal ei olnud praktiliselt millestki muust juttu kui uue rahaühiku käibelevõtust.

Maailma ühe suurema, hotelliketi Accor hotell Novotel Vilnius on peasissekäigu ette kuvanud suure Euroopa Liidu täheratta. Täpselt Novoteli vastas asuv valitsuskvartal ei ole end see-eest mitte kuidagi ehtinud.

Vilniuse katedraali kõrval asuval platsil peetakse jõululaata. Kohalikud ettevõtjad müüvad nii merevaiku, käpikuid-kampsuneid, süüa-juua kui erinevat muud käsitööd. Vähe on neid kauplemispaiku, kus ei oleks hinnad ka eurodeks arvutatud.

Sarnaselt Eestiga, kus juba kuid enne eurole üleminekut esitati poodides hindu ka eurodes, rakendatakse sama praktikat ka Leedus. Näiteks Maximates, paljudes söögikohtades vms, on hinnad ka eurodes. Kuid eurode eest ametlikult veel osta ei saa. Ainult jõuluturul pakkus mõni müüja, et on nõus ka eurosid vastu võtma.

Ja nagu Eestiski, kus suurem osa elanikkonnast ei olnud euro tulekust ülemäära vaimustatud, ei meeldinud ka jõuluturul kauplejatele - vähemalt neile 3-4, kellega Ärileht vestles - uus rahaühik. Miks? Sest "kõik muutub" ja "hinnad tõusevad". Selge ja konkreetne, mitmeid kordi nimetatud põhjus.