Saksamaa valitsusringkondadele lähedalseisvate allikate sõnutsi leiavad riigi kantsler Angela Merkel ja rahandusminister Wolfgang Schäuble nüüd, et kriisist räsitud Kreeka Euroopa ühisraha kasutajate ringist lahkumine ei ole katastroof ning see on võimalik ühe elada.

Sellise meelemuutuse põhjuseks on asjaolu, et valuutakriisi kõrgpunktiga võrreldes on eurotsoon tänaseks arengus edusamme teinud ning majanduslanguse risk on väike. Portugali ja Iirimaa probleemid on seljataga ja lisaks on nüüdseks olemas stabiilne kättesaadav abifond Euroopa Stabiilsusmehhanism (ESM) ning suuremaid pankasid kaitseb pangaliit.

Kui Kreeka 25. jaanuari parlamendivalimised võidab vasakradikaalne Alexis Tsiprase juhitud Syriza opositsioonipartei, millega riik hülgab senise majanduskursi ning kulude kokkuhoidmise suuna, siis peab Saksamaa riigi lahkumist eurotsoonist praktiliselt vältimatuks, kirjutab ajakiri.

Merkeli pressibüroo ega rahandusministeerium Der Spiegeli kirjutist ei kommenteerinud.

Reuters kirjutab, et on selgusetu, kuidas eurotsooni liikmesriik saaks ühisraha hüljata ning edasi Euroopa Liidu liikmeks jääda, kuid Der Spiegelile kinnitas „kompetentne valuutaekspert“, et seda on võimalik korraldada.

Eile partei kongressil kõneledes kinnitas Syriza juht Alexis Tsipras, et valimisvõidu korral tagab ta suure osa Kreeka võla mahakandmise.

Tsipras kinnitas ka, et kui Euroopa Keskpank otsustab eurotsooni majanduse turgutamiseks nn kvantitatiivse lõdvendamise programmi kehtestada, siis ei saa pank kuidagi Kreekat sellest välja jätta, kuigi paljud analüütikud on seda soovitanud.

Nimelt toimuvad Kreeka valimised kolm päeva pärast Euroopa Keskpanga nõukogu kogunemist. Usutavasti võib keskpank sellel kogunemisel otsustada kvalitatiivse lõdvendamise programmi ehk majanduse turgutusprogrammiga edasi minna ning valitsusvõlakirjade ostmise kaudu eurotsooni majandusse miljardeid eurosid pumbata.

Tsipras avaldas lootust, et keskpanga president Mario Draghi otsustab programmiga edasi minna. „Euroopa Keskpanga otsus otse valitsusvõlakirju osta peab sisaldama ka Kreekat,“ kinnitas ta.