„Paljudele on eeskujuks tuntud edukad rahvusvahelised kapitalistid. Minu guruks sai täiesti lihtne inimene – heas mõttes - investeerimisfondi US Invest omanik Urmas Sõõrumaa,“ vastas Merilo küsimusele, keda ta peab oma õpetajaks ja teenäitajaks äriilmas. Merilo juhtis Urmas Sõõrumaa investeeringuid Venemaal ja Ukrainas.

„Ta oli kunagi miilits, lõi oma turvaettevõtte ja müüs selle siis maailma suurimale turvateenuste pakkujale G4S-ile. Ta näitas, et tähtsad pole mitte sloganid ja hi-tech ideed, vaid arusaamine, kuidas konkreetne äri ja turg töötab, milline on nõudlus, mis ongi ju äri aluseks. Mõnikord on vaja õppida, et pole vaja mõelda liiga kõrgeid mõtteid, vaid mõelda kahe jalaga maas seistes ja praktiliselt,“ ütles Merilo.

Oma peamise rollina Ukraina riigi käekäigule kaasa aitamises nimetas Merilo IT-d.
„Me räägime praegu väga palju Ukraina potentsiaalist, mis on kahtlemata olemas, aga ühtegi edulugu pole ette näidata. Tuleb luua sobiv keskkond selleks, et meelitada investoreid, tuleb tegeleda Ukraina väljapoole suunatud imidžiga ja IT-sfääriga, luua äriinglite klubid, parandada äri- ja investeerimiskliimat. Kõik see sillutab teed edukatele projektidele, mis meelitavad ka investoreid,“ rääkis värske Ukraina majandusministri nõunik.

Merilo tõi näitena välja eestlaste tehtud Skype’i, mille edu tuules investeeritakse Eestis nüüd juba kümnetesse uutesse projektidesse. „Kui on olemas üks edulugu, tulevad selle järel ka teised,“ märkis Merilo.

Küsimusele, millise riigi riskikapitaliäri kogemustest oleks Ukrainal kõige rohkem õppida, vastas Merilo:

„Ma ei saa kuidagi jätta nimetamata Eestit! On väga oluline, et Ukraina valiks eeskujuks riigi, millega saab ennast võrrelda. Oleks vale võtta selleks riigid, kus riskikapitaliäri on arendatud juba aastakümneid. Väljudes endise Nõukogude Liidu ruumist suutis Eesti üles ehitada korraliku riskikapitalivõrgustiku. Näiteks riiklikud toetusprogrammid, nagu näiteks ettevõtjad, kes peavad koolides noortele äriloenguid, õpilasfirmade loomine, ettevõtlusinkubaatorid, muidugi äriinglid ja riskikapitalifondid. Selle kõige tulemuseks on noorsoo suur huvi ja soov tegeleda ettevõtlusega,“ rääkis Merilo.

Et parandada Ukraina majanduskliimat, tuleb Merilo hinnangul alustada seaduste muutmisest, et muuhulgas stimuleerida ka investeerimist.

„Investoritel on praegu raske mõista, miks nad peaksid nägema vaeva sisenemiseks Ukraina turule, kus mitmed Euroopa seadused ei kehti. Investoritele tuleb maha müüa idee ja soov, miks nad peaksid siia tulema. Praegu ei ole Ukrainas sellist organisatsiooni, mis oleks välisinvestorite jaoks Ukraina äriilma „näoks ja ukseks“, mille kaudu siseneda,“ nentis Merilo.