Maailmapanga analüütikud tõdevad, et ajad, mil naftabarreli hind ulatus ülespoole 100 dollari taset, on lõppenud. Tänavune aasta möödub madalate kütusehindade tähe all ning tuleval aastal saab hinnatõus olema vaid marginaalne, tõdevad panga analüütikud.

Olukorra põhjustena toovad analüütikud välja rea tegureid, nende seas toornafta pakkumise suurenemine ning maailmas valitsevad geopoliitilised pinged. Maailmapanga hinnangul mõjutab nafta hinda ka Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) senise poliitika muutumine ning dollari tugevnemine.
Peamise mõjurina toob Maailmapank välja nafta pakkumise suurenemise.

Madalad nafta hinnad on analüüsi autorite kinnitusel tõsine surve suurtele naftaeksportööridele ning see omakorda mõjutab oluliselt nende riikide majandust. Samal ajal tekib naftat importivate riikide jaoks võimalus vajalike struktuurireformide läbiviimiseks.

Kokkuvõttes märgivad panga analüütikud, et madalatel naftahindadel on maailmamajandusele positiivne mõju, sest kütusehindade 30% langus kasvatab maailma riikide sisemajanduse kogutoodangut (SKT) kokku 0,5 protsendi võrra.