Erinevate küttelahenduste hulgast valimine on keeruline, kuna valik on lai ning igal süsteemil on omad plussid ja miinused.

TTÜ Soojustehnika instituudi teaduri Ülo Kase sõnul ei ole küttesüsteemi valikul otsuse langetamine lihtne. „Elamule küttesüsteemi valimine on tänapäeval keerukas ülesanne, sest küttesüsteeme on väga palju ning palju sõltub ka sellest kuhu tulevane maja paigutub. Kui soovida olemasolevat küttesüsteemi renoveerida, siis on ka seal terve rida aspekte, millega tuleks arvestada.“

Kask sõnas, et igal juhul tuleks küttesüsteemi valiku tegemisel pöörduda spetsialistide poole, kes oskavad soovitada parimat võimalikku lahendust.

Üha rohkem kasutatakse hoonete kütmisel taastuvatel allikatel põhinevaid süsteeme. Lisaks keskkonnasõbralikkusele on taastuvenergiast toodetud soojus üldjuhul ka odavam fossiilsetest kütustest toodetud soojusest. Ülo Kase sõnul tasub taastuvenergia lahendusi eelistada mitmel põhjusel. „Kui kasutame kodumaist puitkütust, siis ei pea ressurssi tooma välisriikidest sisse ega neile raha maksma vaid see jääb meie oma inimestele ja annab meile töökohti. Tänapäeval valmistatakse paljud taastuvenergia seadmed juba Eestis, nii et ka sellest jääb osa maksudena meile.“

Üheks perspektiivikamaks küttelahenduseks on pelletid. Aavo Isaku (OÜ Pelltech) sõnul on Eestis juba rohkem kui 2000 majapidamist, kes kütavad pelletitega. „Pellet ehk saepurugraanul on halupuu kaasaegne variant. Pelletid on kõige sõbralikum kütus. Lisaks keskkonnasõbralikkusele on nad ka rahakotisõbralikud.“ Isak lisas, et küttesüsteemi valiku tegemisel tuleks kindlasti mõelda pelletitele. Uued pelletikatlad on tema sõnul juba nii mugavad, et neid võib vabalt võrrelda nii õli- kui gaasikateldega.

Taastuvenergia Koja säästva energia koolitusprogrammi koostamist on toetanud Keskkonnainvesteeringute Keskus. Koolitusprogrammi viies koolitus „Keskkonnasoojuse rakendamine hoonetes“ toimub juba 13.jaanuaril ning keskendub soojuspumpadele ning energiat säästvatele ventilatsioonilahendustele.
Lisainfot osalemise kohta saab siit.