Tee on lai, hea nähtavusega ja igati sõidetav. Aastake-paar tagasi ostis aga tee äärde, mere poole krundi praegune Elroni juhatuse esimees Andrus Ossip. Tänavu sai valmis ka Ossipi maja. Läks veidi aega, kui kerkisid parkismiskeelu märgid ja kilomeetrine lõik jooniti kollaseks.

Ossipi maja on maanteest umbes 150 meetri kaugusel. Ainus tee randa möödub tema majast. Umbes 1,5 kilomeetri kaugusel elab maailmakuulus helilooja Arvo Pärt. Pärdi majast võib mööduda, ta tuleb vahel isegi inimestega juttu ajama.

Keila valla volikogu liige Keila-Joa mõisnik Andrei Dvorjaninov rääkis Ärilehele, et see oli Maanteeameti initsiatiiv antud teelõik sel moel tähistada. Valla ega Ossipi käsi ei olnud "kolletumises" mängus.

Seetõttu päris Ärileht Maanteeametist, miks antud maanteelõigu äärde on värvitud kollased jooned ja paigaldatud parkimiskeelu märgid?

Maanteeameti Põhja regiooni liikluskorralduse osakonna peaspetsialist Jaan Saia räägib, et probleem Maanteeameti kui ohutu liikluskeskkonna eest vastutaja jaoks seisnes selles, et liinibussid ja liiklus ei pääsenud sellel Tallinn-Rannamõisa-Kloogaranna lõigul liikuma, sest tee on kitsas.

"Parkimist keelavad märgid paigaldati, kuna varasematel aastatel häirisid randa suunduvad parkijad liiklust Tallinn-Rannamõisa-Kloogaranna maantee kilomeetritel 31-34 ehk teelõik pargiti kinni. Nüüd püüdsime probleemi ennetada. Parkimisvõimalus randa pääsemiseks on Laulasmaa spaa juures ja surfajatel, muide, on oma suletud tee, mille kaudu nemad randa pääsevad nii, et tee ääres ei pea parkima," sõnas Saia.

"Mingit seost kollaste joonte tekkimisel nimetatud kinnistuomanikuga ei ole. Eesmärgiks on ikkagi liinibusside liikumisvabadus ja ohutus," rõhutas maanteeametnik.

Saia lisab, et Maanteeamet on koostanud planeeringu Tallinn-Rannamõisa-Klooga tee 33. kilomeetri juurde metsaaluse parkla loomiseks, et luua ka ohutum teekond randajalutajatele.

Kas Eestis on veel mõnda maanteed, mille servad on kilomeetri ulatuses kollaseks joonitud?

Parkimist keelavad liiklusmärgid on paigaldatud ja teekattemärgistus on tehtud:

kõrvalmaantee 11266 Kiiu – Kaberneeme 8,9-9,8 km mõlemal teepoolel;

kõrvalmaantee 11251 Viimsi – Rohuneeme 2,6–3,1 km ühel teepoolel,
teisel teepoolel on korraldatud parkimine;

kõrvalmaantee 11251 Viimsi – Rohuneeme 5,8–6,6 km ühel teepoolel, teisel teepoolel on parkla;

"Märgistuse vajaduse tekitasid sõidukijuhid, kes parkisid oma sõidukid hooletult ja tekitasid tõsiseid liiklustakistusi. Sarnase tähistuse vajadus on veel täiendavalt tugimaanteel Keila–Haapsalu Rummu karjääri piirkonnas ja kõrvalmaanteel Männiku karjääri piirkonnas. Supluskohtade juures peab kas supluskoha haldaja või kohalik omavalitsus korraldama supluskoha kasutajatele parkimisvõimaluse," selgitab Saia.

Järgnevalt saate vaadata fotogaleriid Tallinn-Rannamõisa-Kloogaranna maantee 31-34. kilomeetrist: