Korrakaitseseaduse kohaselt on tarbijakaitseametil õigus teha toiminguid, millega teavitatakse avalikkust või isikut ohu ennetamisest, ohukahtlusest, ohust või korrarikkumisest.

Cotton Candy leheküljel kaupa tellides on tarbijad raha maksnud Liis Sommeri (sünd. 4.03.1988) pangakontole. Facebooki lehel viidatakse ka Instagrami kontole „eandls", kus on kauba müüjana kirjas E & L's Closet OÜ, kuid äriregistri andmetel sellist ettevõtet ei ole.

Tarbijakaitseamet tuletab inimestele meelde, et enne ostu eest tasumist tuleks alati müüja tausta uurida. Lisaks on oluline teada, et eraisiku käest ostes peab olema valmis selleks, et kauba või teenuse ostjale ei laiene tarbijaõigused. Näiteks ei kehti eraisikult ostetud toodetele kaheaastane pretensiooni esitamise õigus ning eraisikult sidevahendi teel ja koduuksemüügi kaudu ostmisel 14-päevane taganemisõigus. Samuti ei saa tarbijakaitseamet sekkuda eraisikutevahelistesse vaidlustesse, mis võivad tekkida siis, kui ostja pole saadud kauba või teenusega rahul.

Ka kuulutuste portaalides ja sotsiaalvõrgustikes pakuvad kaupa ja teenuseid sageli eraisikud. Isiklike kasutatud asjade müügi korral ei ole tegemist äritegevusega. Kui aga müüakse hulgaliselt uusi kaupu, eri suuruses ja värvitoonides samu mudeleid, siis on ilmselgelt tegemist toodete müügiga äritegevusena tulu teenimise eesmärgil. Kui isik tegeleb majandustegevusega, tuleb tal oma tegevus registreerida äriregistris (osaühing, füüsilisest isikust ettevõtja (FIE), aktsiaselts vm). Lisaks tuleb isikul saadud tulu deklareerida maksu- ja tolliametile ja tasuda sellelt tulumaksu.

Kui ostja on kandnud raha eraisikust müüjale, siis on hilisemate probleemide korral võimalik pöörduda vaid kohtu poole. Seega tuleks enne ostmist veenduda, kas ülekanne tuleb teha ettevõttele või eraisikule. Kui makse tuleb teha eraisikule, saab äriregistrist eraisiku nime järgi kontrollida, kas tegemist on FIE-ga. Kui äriregistrist sellise nimega FIE-t ei leia, on tegemist eraisikuga.

Üldised soovitused tarbijale

Enne kauba tellimist tee kindlaks, kas müüja on era- või juriidiline isik. Üks võimalus selleks on vaadata, kelle pangakontole tuleb kauba eest raha kanda - eraisiku või juriidilise isiku  arvele.

Kontrolli kaupleja tausta netifoorumitest ja e-poodide puhul vaata kindlasti tarbijakaitseameti musti nimekirju.

Ära maksa kergekäeliselt sajaprotsendilist ettemaksu.