IKEA nime taga peidab end 2012. aastal loodud firma Mainpint OÜ, mis 2013. aastal enda tegevusega aastaaruande kohaselt kasu ei teeninudki. Poodi pidava Mainpoint OÜ juhataja Andre Eidel kinnitab samuti, et IKEA-ga Eestis poe avamiseks mingeid kokkuleppeid ei ole, ning ei mõista, miks see üldse oluline on. „Reklaamsildid valmistasime ise, pood on avatud mõni aeg ja peagi tuleb meil ka kodulehekülg,” selgitab ta reipalt. Eidel ei näe probleemi, miks peaks poe sulgema või miks ei tohiks IKEA nime all tegutseda.

Konkreetne juhtum ei ole esimene kord, kui eestlaste seas kõrgelt hinnatud IKEA kaubamärk kaaperdatakse. Nimelt kasutas tarbijakaitseameti pressiesindaja Hanna Turetski sõnul iexpress.ee nimeline veebileht ebaseaduslikult IKEA kaubamärki ja Soome IKEA esindaja kaebas nad selle eest kohtusse. Kohtulahendit ei ole praeguseni.

„Kui IKEA kontsern ei ole andnud õigust nende kaubamärki kasutada ja nende kaupa edasi müüa, on tegemist kaubamärgiõiguste rikkumisega ja see on tsiviilkohtumenetluse kaudu lahendatav olukord,” selgitas Turetski. See omakorda tähendab tema sõnul seda, et kui ühel hetkel IKEA selle Eesti ettevõtja kohtusse kaebab, pannakse Lasnamäel Idakeskuses asuv pood kinni ja tarbijad ei saa oma pretensiooni esitamise õigust enam kasutada. „Kui müüdav kaup on kohapeal olemas, siis vähemalt kaubast keegi ilma ei jää, kuid järelteenindusest võivad küll ilma jääda,” lisas ta.