Riigikogu peaks veebruaris heaks kiitma seaduse, mis allutab kiirlaenukontorid finantsinspektsiooni järelevalvele.

Sotsiaaldemokraadist riigikogu õiguskomisjoni esimehe Neeme Suure sõnul aitab laenuturgu korrastada ka säte, mis kehtestab kiirlaenu andvatele firmadele tegevusloakohustuse.

„Kiirlaenuturgu reguleerivate meetmete pakett on igati tõhus. Riigikogu heakskiitu ootab ka justiitsministeeriumis valminud eelnõu, mis seab selged piirangud laenude krediidikulukuse määrale,“ ütles Suur. “Sama eelnõu piirab ka vahekohtute õigusi kiirlaenukriiside lahendamisel, kaitstes enam laenuvõtjat kui nõrgemat osapoolt. Kiirlaenude tarbimise vähendamist taotleb ka majandusministeeriumi algatatud seadusemuudatus, mis piirab otsustavalt kiirlaenude reklaamimist.“

Lisaks analüüsib justiitsministeerium praegu eraisikute võlgade ümberkujundamise menetluse tõhustamise võimalusi ja sotsiaalministeerium tegeleb võlanõustamise teenuse kättesaadavuse küsimustega, märkis Suur.

„Olukorras, kus tavalaenudest sadades kordades kallimate kiirlaenude maht on kasvanud viimasel ajal lausa 30 protsenti aastas ja makseraskustes on ligi 35000 inimest ning kõikidest tarbimislaenudest moodustavad tervelt neljandiku kiirlaenud, on vajadus kiirlaenuturu reguleerimise järele ilmselge. Uusi laenuohvreid pole vaja,“ leidis Suur.