"Motorolleril olnud naine sai kannatada, murdes oma varbaluud. Kannatanu viidi haiglasse, kus talle tehti ka esmane operatsioon, mis maksis ligikaudu 3300 eurot. Kuid meil puudub kindlustus, mis korvaks kannatanu kulud," rääkis pere murest Kadi, kes lapsega koju tuli. Taisse jäänud Mario selgitas, et reisikindlustus oli tehtud Swedbankis, kuid millegipärast ei soovi pank hüvitada tekkinud kolmanda osapoole kahju.

Swedbanki pressiesindaja Mart Siilivask ütles Delfile, et detailideni nad juhtunut kommenteerida ei saa, sest tegemist on kliendi ja pangavahelise lepinguga.

"Kliendil on meie reisikindlustus, mis katab muuhulgas ka vastutuskindlustuse ja õigusabikulude kindlustuse. Kuid on oluline märkida, et vastutuskindlustus ei laiene mootorsõiduki kasutamisest tulenevatele nõuetele, sest seda peab katma kohalik liikluskindlustus," selgitab Siilivask ja lisab: "Vastutuskindlustuse (sh liikluskindlustuse) olemasolu ei tähenda, et igasugune nõue hüvitatakse. Hüvitatakse ikkagi põhjendatud nõuded ja vaidluse ning taolise situatsiooni tekkimist ei pruugi see vältida. Seega, praegune juhtum ei ole tingitud kindlustuse puudumisest."

Siilivask kinnitab, et Swedbank on olnud pidevas kontaktis nii välisministeeriumi kui ka kliendiga. Panga andmetel oli õnnetuses osalenud sõidukil liikluskindlustus olemas. Sellisel juhul tuleks nõue esitada liikluskindlustusandja vastu.

Kuna juhtumi lahendamine võtab aega, siis usub Siilivask, et naise ja lapse kojutulek oli mõistlik otsus. "Samas hüvitame omalt poolt reisi pikenemisega seotud kulud mehele, kes sinna jäi, lisaks lennupileti vahetamisest tuleneva kulu. Samuti on kliendil võimalik saada õigusabikulude hüvitamist," lisab ta.

Kuidas selliseid olukordi vältida?

Siilivask ei tea, et Eestist oleks võimalik Tai liikluskindlustust osta. Kuid kuna praegusel juhul oli sõidukil liikluskindlustus olemas, siis peaks vaidlus tegelikult käima sealse liikluskindlustusandja ja kannatanu vahel.

Pank soovitab olla Tais sõidukirentimisel tähelepanelik ja kui vähegi võimalik, siis rentida usaldusväärsest autorendist sõiduk koos kohaliku juhiga. "Sõiduki rentimisel tuleks aga alati veenduda, et liikluskindlustus olemas oleks. Samuti võib rendifirma pakutava kasko omavastustus kõrge olla. Seega sõiduki rentimisel tuleks selgeks teha, kuidas see sõiduk kindlustatud on," lisab Siilivask.