Kuna muudatusel oleks ka tagasiulatuv mõju, võidab seadusemuudatusest eelkõige Viru Keemia Grupp, kes saab enda Kiviter-tüüpi tehastele vajalikku põlevkivi ise kaevandada ning ei pea seda Eesti Energialt kalli hinnaga ostma. Praeguseks on kivi ostmine nagunii peatatud ning tehased suletud. VKG juht Priit Rohumaa on aga varem kinnitanud, et hoolimata nafta hinna langusest suudaksid nad tehased koheselt uuesti tööle panna, kui saaksid kivi ise kaevandada. 

Kaevandusmahtude küsimuse pärast kogunes ka täna riigikogus mäetööstusettevõtete toetusgrupp, kes otsustas, et mäetööstuse seadust tuleb muuta nii, et kaevandamismahud ei oleks aastased, vaid neid arvestataks kas viie või seitsme aasta keskmiselt. Tegemist on oleks sealjuures tagasiulatuva otsusega.

„See võimaldaks ettevõtetel mõnel aastal kaevandada rohkem ja mõnel aastal vähem. Vastavalt vajadusele. Kuna tegemist oleks tagasiulatuva otsusega, siis see tähendab, et VKG saaks juba tänavu oma kaevndustest rohkem kaevandada kui aastane maht ette näeb,“ selgitas toetusgrupi liige, riigikogulane Denis Boroditš.

Ta lisas, et mahtude suurendamine nõuaks pikemaid läbirääkimisi ja uuringuid, kuid praegune olukord ei võimalda pikemalt oodata. „Pealegi on mäetööstussektori jaoks ka viie aastane lahendus ajutine lahendus, kuid tavainimese jaoks on see pikk aeg,“ ütles Reformierakonna fraktsiooni liige Boroditš.

Toetusrühma koosolekul osalesid esindajad riigikogust, rahandusministeeriumiust, keskkonnaministeeriumist, VKGst ja Eesti Energia juht Hando Sutter

Ettepanekut kaotada aastased kaevemahud ja arvestada mahte viie või seitsme aasta keskmiselt toetasid kõikide fraktsioonide esindajad ning juba esmaspäeval tahetakse eelnõu muudatusettepanek teele panna. Boroditši sõnul loodab ta, et muudatusettepanekud jõutakse vastu võtta veel selle riigikogu koosseisu raames.