Deripaska rääkis, et kuigi keskpangale signaliseeriti, et see ei ole mõistlik, kergitati baasintressi järsult, kirjutab Lenta.ru.

„Ma arvan, et kui uus kosmosejaam valmis saab, tuleb keskpank ja veel mõned majandusinimesed, kes usuvad "paremasse homsesse", üles saata – las kommenteerivad olukorda sealt. Neile avaneb kosmosest meie majandusele tunduvalt parem vaade,“ iroonitses Deripaska.

Deripaska hinnangul ei ole Vene ettevõtted nii kõrgeks baasintressiks valmis, mistõttu üritatakse olemasolevad laenud võimalikult kiiresti tagasi maksta, uusi laene aga peale ei võeta. Just selline tulemus ongi Deripaska sõnul valitsuse eesmärk.

„Nad tahavad inflatsiooni nulli viia. Kõige madalam inflatsioon on teatavasti surnuaias – seal pole enam kellelegi midagi vaja,“ märkis ärimees.

Venemaa keskpank tõstis 16. detsembril baasintressi 10,5 protsendilt 17 protsendile, eesmärgiga stabiliseerida rubla kurssi ja pidurdada hindade tõusu. Seda otsust on kritiseerinud mitmed poliitikud, sealhulgas ka Vene liberaademokraatliku partei esimees Vladimir Žirinovski, kes rõhutas, et otsus kahjustab just neid ettevõtteid, kes vajavad oma edasiseks arenguks krediiti.

Venemaa keskpanga juht Elvira Nabiullina pareeris kriitikat ja rõhutas, et see samm muudab rublahoiused atraktiivsemaks.