Jaanuari alguses langetasid kütusemüüjad mootoribensiini 95 hinna automaattanklates turundusliku trummipõrina saatel allapoole euro taset, 0,999 euroni. Täna maksab sama kütus automaattanklates 1,029 eurot.

Neste jaemüügijuht Kristi Pari ütleb, et jaehindade tõusu põhjuseks on nafta ja valmistoodete hindade järsk tõus viimastel päevadel . Naftabarreli hind on kerkinud üle 50 dollari taseme ning valmistoodete tonni hind on ületanud 500 dollari piiri. . „Reedel tõusis nafta hind isegi kaheksa protsenti, mis on suurim ühe päeva jooksul toimunud tõus peaaegu kolme aasta jooksul,“ märkis Pari.

Statoili mootorikütuste tootejuhi Indrek Sassi sõnul on hinnamuutuse taga nii USA dollari kursi tugevnemine euro suhtes kui sisseostuhindade tõus.
„Kuna kõik mootorikütuste tehingud tehakse dollarites, mõjutab sisseostuhindasid Eestis ka euro ja USA dollari omavaheline kurss - jaanuari algusega võrreldes on dollar euro suhtes tugevnenud ligi 7%,“ rääkis Sassi. Samuti on tema kinnitusel hakanud kasvama sisseostuhinnad – mootoribensiini sisseostuhind on jaanuari esimeste nädalatega võrreldes tõusnud tänaseks 14% ja diislikütuse hind 7%, lausus ta.

Sassi toonitab, et hoolimata tõusust on mootorikütuste hinnad endiselt madalad. Võrreldes aastataguse ajaga on mootorikütuste hinnad ligi 25 senti soodsamad, mootoribensiin 95 liitri hind täpselt aasta tagasi oli automaattanklates 1,284 eurot .

Toona kaubeldi maailmaturul naftabarreli hinnaga 110 dollari piires.
Kui eelmise aasta teisel poolel läks toornafta hind vabalangusesse kukkudes allapoole 50 dollari taset, siis viimastel päevadel on Brenti toornafta barreli hind kerkinud juba peaaegu 55 dollarini.