IMF-i juht Christine Lagarde tegi täna hommikul Brüsselis teatavaks, et koostöös Ukraina valitsuse ja teiste rahvusvaheliste doonoritega on põhimõtteliselt heaks kiidetud nelja aastane reformiprogramm, mille täitmiseks eraldatakse Kiievile kokku umbes 40 miljardit dollarit (35 miljardit eurot).

„Mul on väga hea meel teatada, et IMF-i delegatsioon on Kiievis jõudnud ametnike tasandi kokkuleppele Ukraina valitsusega uues majanduse reformiprogrammis, mida toetatakse valuutafondi poolt 17,5 miljardi dollariga (15,5 miljardi euroga) ja millele lisanduvad täiendavad ressursid rahvusvaheliselt kogukonnalt,“ ütles Lagarde IMF-i teatel.

„Kavatsen teha ettepaneku võtta see programm arutusele IMF-i juhatuses,“ lisas ta.

Lagarde’i sõnul on tegemist nelja aasta peale jaotatud programmiga, mis toetab „Ukraina majanduse kohest stabiliseerimist“ ning „julgeid reforme“.
Kokku, koos teiste doonorite panusega, on äsja teatatud Ukraina toetusprogrammi suuruseks 40 miljardit dollarit (35 miljardit eurot). „Arvestades erinevate allikate panust on paketi kogusuuruseks hinnatud 40 miljardit dollarit nelja aasta jooksul,“ tähendas Lagarde.

IMF-i pikaajalise toetusprogrammi väljakäimine tuleb aina raskema finantsolukorraga kimpus oleva Ukraina valitsuse jaoks äärmiselt kriitilisel hetkel – kokkukuivanud valuutareservid, langev grivna kurss ja paljud muud mured on viimasel ajal tohutult suurendanud kartust, et Kiievi probleemiks pole mitte sõjaline vaid finantsiline vastupidamine lähikuudel.