Kui muidu tegi turistide arv Eestis rekordi ja esmakordselt ületas Eestis peatunud turistide arv aastas 3 miljoni piiri, siis languses oli sealjuures Vene turistide arv, mis kukkus esimest korda kuue aasta jooksul.

Aastases võrdluses kukkus Vene turistide arv kokku 10 protsenti. Suuremast langusest päästis see, et aasta alguses Vene turistide arv veel kasvas ning langus süvenes aasta teises pooles. Eriti suur oli kukkumine detsembris kui Vene turiste tuli Eestisse tervelt 45 protsenti vähem.
„Vene turistide arvu ärakukkumine ei ole seotud poliitilise taustaga. Mõjutajaks on eelkõige majandus ning rubla kursi langus,“ kommenteeris Mutso.

„Rubla kursi kukkumine on mõjutanud näiteks reisikorraldajaid, kes on seni reise Eestisse müünud ja nüüd kus mitmed neist on läinud pankrotti, siis see on kindlasti jätnud oma jälje. Me oleme jäänud väga headest partneritest ilma,“ selgitas Mutso.

Lisaks reisikorraldajatele kehvale seisule on mõjutaks kindlasti ka see, et tavainimestel lihtsalt on vähem raha käes ning Mutso sõnul on arusaadav, et nad eelkõige hoolitsevad oma pere eest, mitte ei lähe reisile.

Vene turiste arvu kukkumine ei ole Eesti eripära, see on toimunud mõne ükskiku erandiga üle terve Euroopa. Kõige suurem on kukkumine olnud Norras, kus Vene turistide arv vähenes tervelt 18 protsenti. Eesti oma 10 protsendiga jääb selles tabelis kuskile keskele.

Eesti ettevõtjad on Mutso sõnul siiski suutnud olla nutikad ja olukorrale reageerinud ja tegid näiteks ümber oma tavapärased Vene turistidele suunatud aasta lõpu pakkumised. „Kuid Vene turgu lihtsalt millegi muu vastu välja vahetada ei saa,“ lisas ta.

Mis saab edasi ei ole Mutso sõnul väga täpselt ei ole öelda võimalik, kuid kõik ennustused näitavad, et miinus süveneb ning selge olevat see, et nende majandus üleöö kasvama ei hakka.

„Me peame leidma võimalikke alternatiive Vene turistidele ja leida me saame neid peaasjalikult naabrite juurest,“ tuleb Mutso sõnul senisest veelgi enam keskenduda Soomele ja Lätile.

Potensiaalina näeb Mutso ka Aasiat. Näiteks Jaapani turistide arv on aastaga kasvanud 10 800 turistlit 17 300 turistile ja Hiina turistide arv 7800 turistilt 11 7000 turistile.

Tegevust Venemaa suunas Mutso sõnul lõpetada siiski ei ole kavas.