Veetõusme rääkis konverentsil „Tornifoorum 2015. Nutikas majandus, ettevõtlussõbralik riik“, kuidas ettevõtja elu lihtsamaks ja maaettevõtlust tulusaks muuta.

Tema sõnul on Eestis tõsine probleem väike- ja maaettevõtjatesse suhtumine. „Ettevõtjat peetakse juba eos, ei taha sõna pätt kasutada, aga ebaausaks,“ nentis ta.

Näiteks, kui ettevõttesse tuleb ükskõik, mis valdkonna kontroll, siis see kontroll ei lähe kunagi ära ilma ettekirjutust tegemata. Ta teeb igal juhul ettekirjutuse ja kui ta ei suuda ühtegi reaalset põhjust leida, siis põhjus võetakse nö laest.

Veetõusme sõnul on ettevõtjad toonud näiteid, kus söögikohas jäetakse köögis uksepakk värvimata, põhjusel et nad teavad, et kui vetamet (veterinaar- ja toiduamet) tuleb kontrollima, siis nad teavad, et värvimata paku peale tehakse ettekirjutus.

Ja järgmine kord jälle, et oleks asi, mille pealt saab ettekirjutuse teha, sest siis on rahu majas. „Sellist suhtumist on üksjagu,“ tõdes ta.

Üks võimalus, kuidas sellist suhtumist parandada oleks see, et avalikus sektoris ettevõtlusega seotud ametniku töölevõtmise eelduseks võiks olla töökogemus erasektoris. „Et ta aduks, millega tegemist on ja mis seal toimuma hakkab,“ lisas Veetõusme.

Vaata täispikka videot Rain Veetõusme ettekandest siit: