"Võimu osas on kõik väga lihtne - see, kel on õigus inimesi arreteerida, on ka võimul olev inimene," ütles ta. "Ja mida Putin teeb, on see, et ta on enda ümber koondanud seltskonna, kel on õigus arreteerida."

"Ja ei ole vahet, kui rikas sa oled. Sind võib vahistada ning sinult raha ära võtta," lisas ta.

Endine KGB leitnant Vladimir Putin sai 1999. aastal Venemaa peaministriks ning 2000. aasta maikuus riigi presidendiks. Siis korraldas ta riigi rikkuritele haarangu - teiste seas olid Boriss Berezovski ja Mihhail Hodorkovski - et kindlustada oma võimu majanduse ja valitsuse üle.

Browder selgitas, et Putin lasi vahistada riigi rikkaima oligarhi (Hodorkovski, aastal 2003) ning ütles siis teistele, et kui te ei soovi sama saatust, siis te peate oma raha minuga jagama."

Browder alustas Venemaale investeeringute tegemisega 1996. aastal ning teda saatis edu. Lisaks sellele tõi ta päevavalgele korrumpeerunud oligarhide teod. "Umbes nelja aasta vältel see ka toimis, sest minu ja Putini huvid sobitusid kenasti."

"Siis ei saanud ma sellest aru, aga täna on see mulle selgemast selgem, et Putin ei jälginud seda kõike vaid pealt, ta oli ise küünarnukkideni kõige selle sees. Ta on ise kõige suurem oligarh," ütles Browder. "Ja kõik, mida ta on sellest ajast alates teinud, on seda tõestanud."

Browderi sõber ja maksuadvokaat Sergei Magnitski avastas, et Moskva maksuametnikud olid omastanud 230 miljonit dollarit.

Need samad ametnikud, kelle vastu Magnitski tunnistusi andis ja võitles, vahistasid ta maksudest kõrvale hoidmise süüdistusega. Ta paigutati 11 kuuks eeluurimisvanglasse. Browder on kirjutanud, et Vene ametnikud peksid seal kahe lapse isa surnuks.

"Ma ei oleks kunagi Venemaale läinud. Ma vahetaks kõik oma sealse äriedu Sergei elu vastu," kirjutab Browder oma äsjaavaldatud raamatus.

Pärast sõbra surma on Hermitage Capital Managementi juht Browder võtnud võitlust korrumpeerunud venelastega kui oma elutööd.