Oma Twitteri kontol on Beržidski oma loo mõtte teravalt kokku võtnud - "Eesti idufirmad on sama kuumad kui Tallinna ilm".

Beržidski kirjutab, et eestlastele meeldib tsiteerida Wall Street Journalis öeldut, et Eestis toodetakse rohkem idufirmasid per capita kui üheski teises riigis. Ka Transferwise'i investeerinud riskiinvestor Marc Andresseen säutsus hiljuti, et väheseid asju erutab neid rohkem kui eestlastest firmaasutajad.

Aga Bloombergi kaasautor tõmbab sellisel entusiasmil hoogu maha - siinseid edukaid firmasid saab nimetada ühe hingetõmbega ja neilgi pole peakontorit Eestis! Skype on registreeritud Luksemburgis ja USAs, Playtech Mani saarel, Transferwise Londonis.Ta tõdeb, et siinsed idufirmad ärilt-ärile nišiprojektid ja vähesed firmade asutajatest saavad kunagi multimiljonärideks, veel vähem miljardärideks. "Eesti valitsus teab, et need, kes saavad, opereerivad firmat mujal,» leiab Beržidski.

Ka EstBAN-is tegutsev Signe Viimsalu tõdes kolimise peale, et kui potentsiaalsed investorid, raha ja kliendid on mujal, siis tegutsetaksegi mujal kui Eestis.

Samas kiidab Leonid Beržidski Eesti maksusüsteemi ja siinset tehnoloogiasõbralikku valitsust. Eesti maine aitab ka saada Euroopa Liidust toetusi start-up inkubaatorite jm rahastamiseks.

Küll tõdeb, et Eesti idufirmamaastik on pigem tagasihoidlik ja kainemõistluslik ning siin ei aeta kellade ja vilede saatel taga mingit pöörast edulugu. Mis ei pruugi olla sugugi halb valik - kõik ei peagi tahtma maailma vallutada.