"Euro odavnemine muudab ekspordi välisvaluutas odavamaks ja see võimaldab müüa välismaal rohkem toodangut," selgitas Oja.

Teisest küljest muutuvad importtooted kallimaks, näiteks on bensiin muutunud viimasel ajal kallimaks mitte ainult nafta kallinemise tõttu, vaid ka seepärast, et euro kurss dollari suhtes on nõrgenenud.

Lihtsustatult sõltub euro kursi odavnemise mõju Oja sõnul eestlaste heaolule ja ostujõule sellest, milline efekt domineerib: kas madalama hinnaga suudetakse müüa nii palju rohkem tooteid, et see katab välismaiste toodete kallinemise negatiivse mõju.

"Eesti puhul on hinnatud, et ekspordi maht sõltub müügihinnast üsna tugevalt, mistõttu euro odavnemise positiivne mõju Eesti majandusele läbi ekspordi kasvu võib olla märkimisväärne," lisas ta.

Euro kursi muutus avaldab mõju ka teistele eurot kasutavatele riikidele, mille majanduse elavnemine toetab samuti Eesti majanduskasvu. Euro odavnedes muutub väljapoolt euroala imporditud kaup suhteliselt kallimaks ja Eestis toodetud kaup suhteliselt odavamaks.

Euroopa Komisjoni tööstusettevõtete uuring näitas, et aasta alguses tajus suhteliselt enam tööstusettevõtteid konkurentsivõime kasvu Euroopa Liidu turul.

"Euroopa Liidust väljapoole müümise osas tunnetati aga pigem konkurentsivõime langust. Viimase taga võis olla osalt rubla nõrgenemine," märkis Oja.

Mis suunas euro kurss edaspidi võiks liikuda Oja ei kommenteerinud, sest keskpank ei prognoosi vahetuskursse ja nende muutusi.