99,9% gnuudest on hallikas-mustad, kuid see 3-aastane kuldne isend ja tema mitmed järeltulijad ei ole mingi juhuslik õnnetus. Nad on spetsiaalselt aretatud selleks, et rikkad jahituristid neid lasta saaks. Loomulikult maksavad nad selle eest rasket raha.

Need olendid on Lõuna-Aafrika 1-miljardilise kõrgema seltskonna jahiäri uus moeröögatus. Rikkad jahihuvilised on nõus maksma pea 50 000 dollarit, et teda jahtida. Tavalise gnuu eest makstakse 10 korda vähem. Aretajad „toodavad" ka valgeid helesiniste silmadega lõvisid, musti antiloope, valgeid kudusid ja kohvikarva hüpikgaselle. Need kõik on metsikus looduses väga haruldased nähtused.

„Me aretame neid, kuna nad on teistest erinevad," ütles Barry York, kellel on 1011 hektarit maad 217 kilomeetrit Johannesburgist idasuunas. Oma farmis paaritab ta erilisi loomi, et saada tavapäratuid tulemusi. „Alati makstakse selliste unikaalsete ja haruldaste loomade eest rohkem."

Selline paaritamine on aga ärritanud looduskaitsjaid ning tavalisi jahimehi üle maailma. Nende sõnul luuakse tulu saamise eesmärgil mutante. „Need loomad on looduse Frankensteini koletised," ütles üks looduskaitsja ja jahimees. „Siin ei ole seost loomade säilitamisega, aga ainult kasumiga."

USA firma pakub jahituristidele väga kalleid pakette. Kuldse gnuu jaht maksab 49 500 dollarit. Musta antiloobi jaht 45 000 dollarit. Valge lõvi saab jahtida 30 000 eest. Selle raha eest saab tavaliselt veeta seitse kuni 14 ööpäeva luksuslikus elamises koos gurmeetoidu (peamiselt liharoad) ja jahiloaga. Seejuures tuleb taksidermia ehk loomanahkade hilisema töötlemise eest eraldi maksta.

Operaatorid ei garanteeri paketi ostjale, et jahilkäik õnnestub, kuid ei ole hea toon, kui klient lahkub pettunult.

Lõvide tapmine moodustas 2013. aastal riigi jahindussektori tuludest kõige suurema osa. Järgnesid pühvlid, kudud ning valged ninasarvikud.

Lõuna-Aafrikas on jahipidamine saavutamas üha suuremat populaarsust ja selle tõttu on suurenenud ka eri liiki loomade arv. Neid aretatakse spetsiaalselt, sest raha on hea. Teistes Aafrika piirkondades toimub aga loomaliikide väljasuremine. Lõuna-Aafrika on aga vaid üks kahest kontinendil asuvast riigist, kus inimesed võivad metsikuid loomi omada.  Nii on härra Yorki sugustel meestel võimalik mitte ainult karja kasvatada vaid seda ka „parendada". „Minu esimene eesmärk on teenida loomadega raha. Liikide säilitamine on selle kaasnähtus," tunnistab York.

Lisaks sellele saab aretaja müüa ka elusloomi. Nende hind on siin alates 2005. aastast tõusnud neljakordseks. Täna võib kuldse gnuu eest saada 33 000 dollarit. Yorgil on neid loomi umbes 600. Ta hoiab kõige paremaid, ilusamaid, viljakamaid ning suurimate sarvedega loomi paaritamise jaoks. Järgmine seltskond on mõeldud oskjonitel müümiseks. Järgmise kategooria loomad müüakse aga jahirantšodele. Need on tunduvalt suuremal maalapil asuvad jahkohad, kus jahimehed saavad väga eheda kogemuse Aafrika looduses jahtimisest. Yorki karja kõige viletsamad loomad laseb mees aga kohalikel jahimeestel maha lasta.

Lõuna-Aafrikas on selline äri kogumas üha suuremat populaarsust. Ja kliente jagub.

Vaata fotosid kuldsest gnuust, valgest lõvist ja teistest mutant-loomadest siit.