82 protsenti venemaalastest on arvamusel, et just inflatsioon on praegu ühiskonnas suurim probleem. Venemaa kodanike peamine pretensioon valitsusele on aga see, et riigiisad ei suuda inflatsiooni ohjeldada.

Olulisuselt järgmiste probleemidena nimetati vaesust, töötuse kasvu ja majanduskriisi. Nende hulk, kes varem sama küsitluse raames nimetasid murekohtadena korruptsiooni, migratsiooni ning rikaste ja vaeste vahel aina suurenevat lõhet, on drastiliselt vähenenud. Levada Keskuse eksperdid seletavad seda muutust venemaalaste sissetulekute vähenemisega, mille foonil muutuvad kõik muud mured palju ebaolulisemaks.

Hinnatõusu ja vaesuse hääletasid hetke kõige teravamaks probleemiks vastavalt 82 ja 43 protsenti küsitlusest osalenutest. Võrdluseks – eelmise aasta augustis olid vastavad protsendid 69 ja 71.

Võrreldes eelmise aastaga on Venemaal kasvanud ka nende elanike hulk, kelle hinnangul on põhiprobleemideks töötus ja majanduskriis: mõlemad näitajad on aastatagusega võrreldes vastavalt 12 ja 8 protsenti kõrgemad.

55 protsenti küsitletutest leiab, et nende elatustaseme olulises halvenemises on süüdi valitsus. 29 protsenti süüdistab ministrite kabinetti selles, et neil puudub igasugune programm riigi majanduse arenguks. 22 protsenti on seisukohal, et valitsus ei taga riigi kodanikele sotsiaalset kaitset. 9 protsenti aga viitab, et ministrite professionaalne tase jätab pehmelt öeldes soovida.

„Uuteks tulijateks“ murede edetabelis on aga rubla kurss, mille langemine teeb väga murelikuks 31 protsenti vastanutest ja samuti sõda Ida-Ukrainas, mis häirib tugevalt 28 protsenti küsitletutest.

Eelmisel aastal pidasid venemaalased kõige olulisemaks probleemiks riigis rikaste ja vaeste sissetulekute vahel haigutava lõhe järsku suurenemist, lokkavat korruptsiooni ja ka ametnike omavoli.

Levada Keskuse direktor Lev Gudkovi hinnangul on paljud probleemid muutunud venemaalaste jaoks eriti teravaks just vähenenud sissetulekute tõttu.

„Inimesed peavad loobuma harjumuspärasest elustandardist ja selle foonil lükkuvad muud probleemid tahaplaanile,“ selgitas ta.

Tema sõnul ootavad venemaalased, et „võimud tagaksid inimestele sotsiaalse kaitse“ ja „lahendaksid nende arvukad probleemid“.

„Ja nad on nõus seda ootama,“ nentis Gudkov.