Eelnõu kohaselt lõpetatakse pensioniväljamaksed kodanikele, kes viimase 12 kuu jooksul on välismaal viibinud rohkem kui 183 päeva. Kui inimene naaseb Venemaale ning on riigis elanud taas üle poole aasta, siis pensioniväljamaksed taastatakse.

Pensionist jääksid ilma ka kodakondust vahetanud või lisaks teise kodakondsuse võtnud isikud.

„Venemaa töötajad maksavad pensionäride pensioni kinni. Miks peaks venemaalased maksma pensioni edasi neile, kes on otsustanud riigist lahkuda,“ rääkis Venemaa Riigiduuma saadik, teaduskomisjoni aseesimees Mihhail Degtjarov. „Nii me toetaksime välisriikide majandust, saadaksime sinna raha, mille eest ostetakse välismaist kaupa, selle asemel, et tõsta meie pensionäride sissetulekut,“ märkis ta.

Eelmisel aastal sai 265 200 idanaabri välismaal elavat pensionäri kokku 31,4 miljardit rubla. Kõige rohkem elab pensionäre Saksamaal (96 900 inimest), Iisraelis (40 500 inimest) ja Lätis (21 500 inimest).
Venemaa pensionäride jaoks atraktiivsete sihtriikide esiviisikusse mahuvad veel USA (20 300 inimest) ja Valgevene 18 200 inimesega.

Kokku on Venemaa pensionikassa teinud väljamakseid 121 maailma riiki. Umbes pooled pensionäridest saavad maksed oma välisarvetele (sinna saadeti eelmisel aastal 11,3 miljardit rubla) ülejäänud eelistavad saada raha Venemaa pankadesse.