Eksperdid ministri optimismi aga ei jaga – majanduskasv on takerdunud sanktsioonidesse, nafta hinda ja kapitali äravoolu, kirjutab Gazeta.ru.

Sel aastal kahaneb Venemaa majandus 3 protsendi võrra, jaekaubandus kidub ja reaalpalk jätkab langust. Uljukajev väidab, et järgmisel aasta saab kriis läbi, olukord stabiliseerub kiiresti ja hakkab siis kohe ka kasvama. „Baasvariandis näeme, et 2016. aasta majanduskasvuks kujuneb 2,3 protsenti,“ teatas Uljukajev valitsuse liikmetele.

Millel Uljukajevi optimism rajaneb, on lehe hinnangul arusaamatu. Uljukajev ise on tunnistanud, et nafta hind kriisieelsele tasemele kindlasti ei tõuse. Kui nafta hind ka kerkib, siis mitte palju ja mitte kohe.

Lisaks pole märke sellest, et kapitali äravool Venemaalt peatuda võiks. Sel aastal lahkub riigist eeldatavalt 110 miljardit dollarit. Kuid 2018. aasta lõpuks kahaneb see summa 50 miljardile aastas, on Uljukajev kindel. Dollari kurss jääb tema nägemuses järgmisel aastal 61 rubla juurde, aastaks 2018 on see aga 52-53 rubla.

Ekspertide hinnangul ei sisenda optimismi seegi, et sel aastal on oodata jaekaubanduse mahtude ja reaalpalga olulist langust. Siiski eeldatakse, et järgmisel aastal peaks nõudlus taas hakkama suurenema.

Järgmise aasta parim uudis on aga oodatav inflatsioonitempo aeglustumine – kui kuni detsembrini on see 12 protsenti, siis 2016. aasta alguseks prognoositakse inflatsiooni aeglustumist 7 protsendile.

See aga tähendab Uljukajevi sõnul, et kasvama hakkab ka reaalpalk.

Ning juba 2017. aastaks lubab Uljukajev, et Venemaa majandus hakkab kasvama Euroopa keskmisest kiiremini, mitte vähem kui 4 protsenti.

Pole teada, kuidas reageeris sellele prognoosile Venemaa president Vladimir Putin, kuna nõupidamine, kus Uljukajev seda suurepärast väljavaadet tutvustas, toimus kinniste uste taga.