Ärilehele teadaolevalt on koalitsioonileppe töödokumendis puudutatud mitmeid ettevõtlusele ja riigi äriühingutele olulisi muudatusi, mille teostamist lubatakse kas kindlalt või analüüsitakse muutuse võimalusi.

Näiteks lubavad koalitsiooni moodustavad Reformierakond, Sotsiaaldemokraadid ning Isamaa ja Res Publica Liit vähendada sotsiaalmaksu määra 1% võrra, kompenseerides ravi- ja pensionikindlustuse osa riigieelarve muudest tuludest.

Kinnitatakse, et investeeringuid ei maksustata ka edaspidi. 

Erisoodustus, üürikorterid  ja palgalõhe

Ühe huvitavama lubadusena on töödokumendis välja toodud võitlus soolise palgalõhega. Selleks antakse volituse tööinspektsioonile, et teha järelevalvet naistele ja meestele sama töö eest tööandja poolt makstavate palkade ja hüvitiste üle.

Koalitsioon kaalub ka võimalust lubada äriühingutel maksuvabalt annetada tasuta kättesaadava avaliku sporditaristu arendamisse ja lisaks mitte lugeda tööandja panust töötajate terviseedendamisse ja haiguspäevade vältimisse erisoodustuseks. 

Ääri-veeri on ära märgitud ka endise majandusministri Urve Palo (SDE) plaan üürikorterite ehitamisest, küll aga pehmemalt. "Korrastame ja lükkame käima üürikorterite turu. Töötame välja üürielamute programmi, et soodustada tööjõu mobiilsust üle Eesti," lubatakse koalitsioonilepingus.

Ettevõtluse seisukohast on kindlasti oluline ka plaanitav muudatus, millega "huvide konflikti vältimiseks ja järelevalve tõhustamiseks" viiakse konkurentsiamet MKM-i haldusalast justiitsministeeriumi haldusalasse.

Luubi all ka riigifirmade erastamine ja riigi äriühingute juhtide palgad

"Töötame välja riigiettevõtete omanikupoliitika, mille käigus vaatame üle riigiettevõtete äriplaanid ja senise investeerimistegevuse ning riigiettevõtete juhtide palgapoliitika."

Riigiettevõtete omanikupoliitikat analüüsides kaalutakse, milliste ettevõtete omamine on riigile pikas plaanis julgeolekuliselt või majanduslikult põhjendatud, mis viitab otseselt tänase koalitsiooni valmisolekule vähemalt kaaluda osade riigifirmade erastamist.

Riigiettevõtete juhatuse liikmed valime konkursiga ning nimetame nõukogu liikmed, jälgides hoolikalt sõltumatuse ja professionaalsuse kriteeriumide täitmist.

Ka Erkki Raasuke võib rõõmustada, sest just nagu tema soovituse järgi on leppesse lisatud ka võimalus riigi äriühingute osaluste koondamisest ühe valitsemisüksuse alla.