Eelnõu algataja Priit Toobali sõnul on Euroopa Liidus 25 riiki, kus ülestõusmiste 2. püha on vaba päev ning pangatehingud sel päeval Euroopas ei toimi.

„Antud seadusmuudatusega lihtsustuks ennekõike nende ettevõtete olukord, kes peavad suhtlema teistes riikides asuvate ema- või tütarettevõtetega,” selgitas riigikogu liige Priit Toobal. „Üle Euroopa on ülestõusmispühade 2. püha puhkepäev, kaasaarvatud Skandinaavias ja Lätis-Leedus. Pangatehingud ei toimi üle Euroopa ja töötegemine on selgelt raskendatud. Leian, et ka Eestis tuleb antud püha riigipühaks ja puhkepäevaks muuta,“ selgitas Toobal.

Ta märkis, et väheneks Eestis eelnõu jõustumisel küll keskmine töönädala pikkus, kuid samas jääb see siiski üle Euroopa Liidu keskmise.

„Eesti inimeste töönädal on teadupärast üks Euroopa pikemaid. Ma olen veendunud, et üks lisa puhkepäev aastas ei ole löök meie majandusele ja ettevõtetele. Vastupidi, puhanud inimene on ka produktiivsem töötaja,“ põhjendas Toobal.

Samasisulise eelnõu esitas keskerakond ka riigikogu XII koosseisus, kuid toona ei pidanud valitsuserakonnad täiendavat puhkepäeva tarvilikuks. Eesti sai riigipüha viimati juurde 2005. aastal, kui keskerakonna algatusel võeti riigikogus vastu seadus, mis kuulutas jõululaupäeva riigipühaks.

Hea lugeja, millised päevad peaksid sinu arvates olema Eestis riigipühad? Avalda arvamust aadressil rahvahaal@delfi.ee !