Euroopa Liidu poolt rahastatava toetuse maht on 102 miljonit eurot, millest saab hinnanguliselt rekonstrueerida kuni 1000 korterelamut. Selleks, et kõik vajalikud tööd saaksid teostatud korraga ja kvaliteetselt, tuleb paljudel ühistutel kaasata ka laenuraha.

„Korteriühistute suurimaks laenuandjaks Eestis on Swedbank ning meil on ka KredExi eelmisest toetusperioodist mitmekülgsed kogemused, kuidas aidata ühistutel mahukaid projekte edukalt ellu viia,“ ütles Swedbanki korteriühistute valdkonna juht Janis Pugri. Swedbank on seni rahastanud üle 4000 korteriühistu renoveerimise.

„Paljudel korteriühistutel on laenukogemus juba olemas. Rekonstrueerimise terviklahendus nõuab korralikult läbimõeldud lähenemist ja kompetentsete partnerite kaasamist,“ selgitas Pugri. „Swedbank on valmis nõustama kõiki ühistuid renoveerimislaenu taotlemisel. Kuna toetuse ja laenu taotlemise protsess on omavahel tihedalt seotud, siis soovitame esmaselt kontakti võtta pangaga ja leppida kokku ühistu laenuvõimalused,“ lisas ta.

Pugri märkis, et tööde terviklahenduse korral on KredExi toetust kindlasti mõistlik kasutada, sest ilma selleta võib omanike maksekoormus kujuneda üle 50% suuremaks. „Kombineerides laenu ja KredExi toetust, on võimalik finantseerida suuremahulisi projekte, nii et korteriomanike kodukulud märgatavalt ei kasva, kuid elamistingimused muutuvad oluliselt paremaks,“ ütles Pugri.

Swedbank juhib ühistute tähelepanu ka asjaolule, et 2014. aastal muutus seadusandlus, kuidas ühistu saab rekonstrueerimis- ja laenuotsuseid vastu võtta. „Olen kindel, et kaasates KredExi toetust on kõik ühistud võimelised oma elamu tervikuna korda tegema,“ kinnitas Pugri. „Swedbanki praktika näitab, et hästi läbimõeldud rekonstrueerimisega säästetud küttekulude arvelt on võimalik tasuda laenumakseid.“