See avastus võib osaliselt seletada, miks laste ülekaalulisus on viimasel aastakümnel nii tavaliseks muutunud, vahendab Iltalehti.

Uuring põhineb 12 000 terve Espoo lapse andmetel ning nende põhjal on beebieas söödud antibiootikumide ja kahe aasta vanuses mõõdetud kaalu ja pikkuse vahel selge seos.

Alla kuue kuu vanuses antibiootikume saanud olid kaheaastaselt keskmiselt veidi pikemad ja raskemad kui eakaaslased, kes ei olnud antibiootikume söönud. Ka hilisem korduv antibiootikumide saamine seostus kiirema kasvuga.

Tulemuste põhjal said poisid antibiootikume nooremana ja sagedamini kui tüdrukud ning antibiootikumikuurid olid neil ka pikkuse ja kaalu kasvuga tugevamini seotud.

Antibiootikume on laste kehakaalu tõusuga seostatud ka varem, kuid pikkust puudutavad avastused tervetel lääneriikide lastel on uued. Tõenäoliselt tuleneb seos antibiootikumide mõjust soolestiku bakteritele. Loomkatsetel on bakteritega toimuvad muutused muu hulgas tõhustanud energia saamist toidust.

Uuring avaldati tunnustatud ajakirjas Pediatrics. Uurimisgruppi kuulusid Antti Saari, Lauri J. Virta, Ulla Sankilampi, Leo Dunkel ja Harri Saxen.