Nafta hind on kuue aasta madalaimal tasemel, intressimäärasid on vähendatud ning rubla näitas üldiselt kehva minekut. Need faktorid muutusid aga väheoluliseks kui tulid teated relvarahust Ukrainas.

„Mitte ükski minu ennustus rubla kohta ei läinud täppi," ütles Vales Capital LLC kauplemisosakonna juht Jevgeni Šilenkov neljapäeval. Ta prognoosis, et rubla kukub esimeses kvartalis 3,6%. „See on meie uus reaalsus - on liiga palju erinevaid faktoreid, mis rubla kurssi mõjutavad. Rubla on täiesti ettearvamatu," lisas ta.

Investorid peaksid tähelepanu pöörama justnimelt sündmustele, mis arenevad Ida-Ukrainas, ütles Simon Quijano-Evans, kes on kiiresti arenevate turgute uurimisega tegeleva osakonna juht Londoni Commerzbank AG's. Tema prognoos aasta esimese kvartali kohta oli kõige täpsem. See ennustas rubla  3,9% tõusu ning ka Vene ettevõtete aktsiate hinnakasvu. Tema prognoosi taga olid relvarahu, karmimate sanktsioonide vältimine ning toornafta hinnalanguse peatumine.

Rubla tegi kvartali lõpus väga suure hüppe, mis näitlikustab hästi, kui keeruline on hinnata, mis sellest edasi saab. Rubla kukkus eelmisel aastal 46%, mis oli 31 suurema valuuta seas viletsaim tulemus.

Rubla tõusis esimeses kvartalis 4,4% ning seda isegi tingimustes, kus Venemaa keskpank alandas oma baaslaenuintressi kokku 300 punkti võrra ja Brenti nafta hind oli keskmiselt 55,17 dollarit barreli eest. See oli 29% vähem kui kolme kuu eest. Rubla jätkas kasvu, jõudes eilse seisuga tasemele 55,6060 rubla dollari eest.

Royal Bank of Scotland Group'i ökonomist Tatiana Orlova sõnul jätkab rubla kasvu ka teises kvartalis. Venemaa ettevõtted peavad ostma vähem dollareid, kuna välisvõla osamaksed on võrreldes eelmise kolme kuuga 42% väiksemad. „Rubla tõuseb 5,1% 55,4le rublale dollari eest," ütles Orlova.

Teine analüütik Citigruopi Ivan Tšakov ei nõustu Orlovaga. Tema vaatab nafta hinda. Rubla kukub tema hinnangul teises kvartalis 13% 67le rublale dollari eest. Citigroup prognoosib nimelt, et toornafta hind kukub 40 dollarile barreli eest.

Eelmisel nädalal kukkus Brenti toornafta hind 4,2% ja maandus 54,95 dollari peal.

Niisiis on rubla käekäigu prognoosimine täna üks keerulisemaid ülesadeid, millega finantsasutused kokku puutuvad.